Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Július
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 30911
Linkajánló
 Grendel Lajos kapta a Talamon Alfonz-díjat

Rólunk írták
Diószeg és környéke

www.litera.hu, 2006. 10. 08.

Október 6-án, pénteken zajlott le a szlovákiai Diószegen a Talamon Alfonz emlékének szentelt találkozó, melyet a Szlovákiai Magyar Írók Társasága szervezett a jeles prózaíró születésének harmincadik, s korai, tragikus halálának tizedik évfordulójára. Az emlékest záróaktusaként átadták az idén alapított Talamon Alfonz-díjat, melyet Grendel Lajos, Talamon „felfedezője” és pályájának értő egyengetője kapott.Az emlékezés a gyászmunka kegyeleti részével a diószegi temetőben kezdődött, s a helyi művelődési házban ért véget egy irodalomközpontú rendezvénnyel. Ezen Hizsnyai Zoltán mint nemzedék- és költőtárs (és írószövetségi titkár) idézte fel a mintegy százhúsz fős hallgatóság előtt Talamon életét, valamint a kilencvenes évek derekára kiteljesedő életművét, kiemelve ennek nem csekély és maradéktalanul lelkes olvasói és kritikai recepcióját.
 
Az emlékest záróaktusaként átadták az idén alapított Talamon Alfonz-díjat, melyet Grendel Lajos, Talamon „felfedezője” és pályájának értő egyengetője kapott. Persze, egyengetés alatt itt nem valamiféle bábáskodás értendő, erre a több kötetes prózaíró nem szorult rá (elég csak felütni akármelyik elbeszéléskötetét vagy regényét, vagy akár Németh Zoltán Talamon-monográfiáját), kivéve éppen Talamon posztumusz munkáját, a Borkopf-történeteként ismertté vált elbeszélésfüzért. Ennek sajtó alá rendezése és értő utószava is Grendel keze munkáját dicséri.
 
Grendel egyéb „érdemeiről” is esett szó, hiszen az ezentúl minden év őszén kiosztandó díjat élenjáró szlovákiai magyar prózaíró kapja majd, függetlenül a Talamon Alfonzhoz való viszonyától, amiként érthetően így volt ez a mostani első alkalommal is. Az már más kérdés, vajon hány szlovákiai illetőségű prózaíró sorakoztatható majd fel a talamoni életmű nagysága mögé, de ez már az elkövetkezendő évek (és díjosztó bizottságok) gondja.
 
A díjnak nevet adó, roppant tehetségű Talamon által irodalmilag is megemelt Diószeg városa (vagy Talamonnal tágabban szólva: „Galántha és környéke”) ezen az első októberi pénteken mindenesetre a maga valóságában is felsorakozott a szlovákiai magyar irodalmi térkép olyan jellegzetes helyeihez, mint amilyennek a grendeli New Hont tekinthető. 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Rólunk írták
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Rólunk írták:

Vida Gergely kapta a Madách-díjat

Hír értékelése
Értékelés: 1
Szavazat: 1


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.18 másodperc