Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Július
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 30911
Linkajánló
 Interjú H. Nagy Péterrel, a Szőrös Kő főszerkesztőjével

Rólunk írták
Egy kis „szőrözés”

www.litera.hu, 2006. 08. 24.

"A Szőrös Kőt interkulturális lapként határoznám meg, bármennyire is hangzatos a jelző. Ezt szerzői gárdája maximálisan alátámasztja. A szerkesztésekor persze nem felejtjük, hogy egy, a Felvidéken megjelenő folyóiratot bocsátunk útjára, tehát megpróbálunk itteni anyagokat is közölni. Ennek aránya változik, de hozzávetőleg a Szőrös Kőben szereplő írások 20-30 százaléka onnan nézve »határon túli magyar irodalom«."


Hogyan találtatok egymásra, Te és a Szőrös Kő? 
A Szőrös Kő című lapot az AB-ART Kiadó adja ki, melynek igazgatója Balázs F. Attila. Áprilisban mindketten részt vettünk a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának egyik rendezvényén, Dunaszerdahelyen. Ekkor kérdezte meg tőlem Attila, hogy elvállalnám-e a lap főszerkesztését. Mint mondta, Haraszti Máriával közösen jutottak erre az álláspontra. A Szőrös Kővel való kapcsolatom azonban nem ekkor kezdődött. Az elmúlt években több írásom is megjelent a lapban, Attilával sokszor találkoztam az érsekújvári Irodalmi Kávéház rendezvényein, Mária pedig egy alkalommal kiállt mellettem egy olyan kiélezett helyzetben, amikor a felvidéki sajtó nem tette közzé egy vitaanyagra írt válaszomat (a szöveg tehát a Szőrös Kőben láthatott napvilágot). Másrészt elmondhatom, hogy a lapnak tényleges olvasója voltam, szinte minden számát átnéztem.
 
Mi a véleményed a korábbi szerkesztők munkájáról? 
Nem tartom feladatomnak, hogy értékeljem a korábbi szerkesztők teljesítményét, nem is nagyon gondolkoztam ezen. Lehet persze tanulni a múltból – amit másként csinálnék az majd az egyes számokból úgyis kiderül –, de tekintsünk inkább előre. Bizonyos, hogy a főszerkesztőváltásból következően pár hónapon belül változni fog a folyóirat megítélése. Ez a dolog természetéből adódik, a személyi feltételeit fölösleges túlhangsúlyozni.
 
Milyen tervekkel álltál neki a folyóirat szerkesztésének? Mire számíthat az olvasó? 
Először is a rovatstruktúrát próbáltam differenciáltabbá tenni. Néhány olyan rovattal bővül a Szőrös Kő, melyek biztosítékai lehetnek az olvasói kör szélesítésének is. Ezek közül elsősorban a Szőr mentén címűre hívnám fel a figyelmet, mely egyfajta interkulturális esszérovatként felvillantja majd a művészetek külterületeit, továbbá felvállal egy korszerű értelemben felfogott tudománynépszerűsítő szerepet is. Gyakrabban találkozhatunk majd a lapban interjúkkal is, mivel ezeken keresztül olykor pontosabb képet kaphatunk egy-egy művész látásmódjáról. Másrészt szorgalmazom majd néhány tematikus szám elkészítését is, ez ugyanis nem volt jellemző a lapra. És természetesen elengedhetetlen ilyen esetben azt is mérlegelni, hogy kikre számíthat az ember a kéziratok beszerzése során...
 
A Szőrös kő nem igazán tudott markáns helyet szerezni magának a hazai folyóirat-dömpingben, talán részben a terjesztés, illetve annak hiánya miatt. Várható-e ezzel kapcsolatban változás? 
A „hazai” jelző itt nyilvánvalóan magyarországi kontextusra vonatkozik, hiszen a Szőrös Kő a Felvidéken sok helyen kapható volt eddig is… A lapot a kiadó terjesztője juttatja el a megfelelő helyekre. Természetesen főszerkesztőként azon leszek, hogy a lap minél több helyen felbukkanjon Magyarországon is. A kiadóval már el is kezdtünk tárgyalni arról, hogy miképpen lehetne hatékonyabbá tenni a terjesztést. Remélhetőleg lesz tehát ez irányú változás is.
 
Milyen írásokat terveztek megjelentetni? Kik a társaid a szerkesztőségi munkában? 
Az első kérdéssel kapcsolatban néhány szót szólnék rövid távú terveinkről. Az idei számokban szerepel majd blokk a kortárs zenéről, a tömegkultúráról, a 2007-es Kassák-évre pedig költői játékra hívunk majd néhány kortárs alkotót. Ez utóbbi koncepcióját nem fejteném ki, hadd legyen meglepetés… A szépirodalmi blokkok továbbra is a sokszínűség elve szerint fognak szerveződni: idei 4-es számunkban például jól megfér majd egymás mellett Vida Gergely lírája és Pál Dániel Levente költészete vagy a 10 éve eltávozott Mikola Anikó prózája és Géczi János regényrészlete. A szerkesztésben tulajdonképpen szabad kezem van, de a lap profilját továbbviendő (és ez fontos) a Startrovatot továbbra is Haraszti Mária szerkeszti, illetve az idén indult színházi rovatot Hizsnyan Géza tölti meg tartalommal. A szépirodalmi főblokkot, a kritika-, tanulmány- és esszérovatokat jómagam állítom össze. Meg kell még említenem, hogy a szerkesztés és a tördelés közben Haraszti Máriával folyamatosan konzultálunk, így valószínűleg kisebb hibaszázalékkal készül el a végleges verzió. A korrektúra átnézésében pedig Hegedűs Orsolya lesz a jobbkezem.

Az elektronikus sajtó térhódítását figyelve nem gondolod azt, hogy az off-line kivitelezés már a múlté? Nem lenne hasznosabb (már csak a lap elérhetősége miatt is) on-lineként folytatni?
A lapnak van on-line változata, persze ez – mint minden internetes oldal – folyamatos gondozásra szorul. A jövő szempontjából fontosnak tartom, hogy a Szőrös Kő weboldala látogatott legyen, ezért egy olyan fórum beindítását tervezem, amely megkönnyítené az olvasókkal való kapcsolattartást. Ez egyben arra is jó volna, hogy az olvasói vélemények tényleg eljussanak hozzám. Másfelől a Szőrös Kő elsősorban off-line kivitelezésű marad (az on-line változat tehát inkább követi a nyomtatott médiumot), hiszen sokak szerint könyvet és folyóiratot még az internetes korszakban is jó érzés – szó szerint – kézbe venni…
 
Talán kevesen tudják: Honnan ered a lap elnevezése?
A „szőrös kő” összetétel Bettes István felvidéki költő egy 1996-os verséből származik, melynek címe: „A józan ész győzedelmeskedik”. A lap első számainak élén – az akkori fiatal szerkesztők jóvoltából – ott állt az ide vonatkozó idézet (a verset teljes terjedelmében idézem)
 
"Szőrös kő szundikál
többé aligha ébred
nem éber
nem ember
– egyszerű szőrös kő…
 
Szőrös kő szundikál."
 
Bettes Pistának egyébként nem ez az egyetlen verse, melyben a „szőrös kő” metafora szerepel… Magam jó (és persze játékos) folyóiratcímnek tartom, ami nem utolsó sorban figyelemfelkeltő is…
 
Mennyire kötődik a szlovákiai magyar irodalomhoz a lap? Van-e e téren valami kötöttség a szerkesztésekor?
A Szőrös Kőt interkulturális lapként határoznám meg, bármennyire is hangzatos a jelző. Ezt szerzői gárdája maximálisan alátámasztja. A szerkesztésekor persze nem felejtjük, hogy egy, a Felvidéken megjelenő folyóiratot bocsátunk útjára, tehát megpróbálunk itteni anyagokat is közölni. Ennek aránya változik, de hozzávetőleg a Szőrös Kőben szereplő írások 20-30 százaléka onnan nézve „határon túli magyar irodalom”. A kritika- és tanulmányrovatokban is előszeretettel közlünk olyan eszmefuttatásokat, melyek tárgya felvidéki kiadó könyve. Ezek azonban nem különülnek el a többi anyagtól (remélhetőleg színvonalban sem). Úgy is fogalmazhatnék, hogy a Szőrös Kő szövegterében felszámolódnak az ideológiai határok, ezért másodlagossá válik, hogy a szerző felvidéki, magyarországi, vajdasági vagy éppen erdélyi származású.
 
A szintén Szlovákiában készülő Partitúra című irodalomtudományos lap felelős szerkesztője vagy. Nem üti egymást a két pozíció?
Egyáltalán nem. A Partitúra irodalomtudományi folyóirat (szépirodalmi rovat nélkül), a Szőrös Kő nem az, bár megjelenhetnek benne irodalomelméleti szövegek. A két lap szerkesztése eltérő praxist igényel, tehát nyugodtan lehet egyszerre szerkeszteni a kettőt. Ami inkább felmerül, az természetesen az időtényező… Ezért is szerencsés, hogy a Partitúra szerkesztését annak idején vetésforgószerűen képzeltük el. Eszerint a felelős szerkesztő személye időszakonként változni fog. Az általam összeállított első két szám után Keserű József veszi át a funkciót, és nyilvánvalóan hozni fogja a maga koncepcióját. És így tovább… Ez záloga lehet a folyóirat életképességének. Ugyanakkor ez a váltás (amely már be is következett) nem jelenti azt, hogy a Partitúrát magára hagynám; továbbra is számíthat rám a társaság az egyes részmunkálatokban. Amit személyemre vonatkozóan jelent, az inkább az, hogy a jövőben több időt szentelhetek majd a Szőrös Kő korszerűsítésének.

Rácz I. Péter
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Rólunk írták
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Rólunk írták:

Vida Gergely kapta a Madách-díjat

Hír értékelése
Értékelés: 5
Szavazat: 1


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.12 másodperc