Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Június
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 33039
Linkajánló
 Irodalomórák: Irodalmi műelemzés rendhagyó irodalomórákon

Irodalomórák
    
     Tisztelt magyartanárok!

    
A Szlovákiai Magyar Írók Társasága rendkívül fontosnak tartja a szépirodalom népszerűsítését, az új olvasói generációk kinevelését. Ha hatékonyan kívánunk eljárni, e nemes célhoz vezető első lépcsőfoknak kétségtelenül a művészi irodalom megszerettetésének kell lennie. Viszont tudjuk, csupán azon szellemi tevékenységeket vagyunk képesek igazán mélyen, egész további életünkre, egész személyiségünkre kihatóan megszeretni, amelyek folyamatosan ingereket váltanak ki belőlünk, amelyek mindig újabbnál újabb intellektuális és érzéki hatásokkal lepnek meg. Vagyis csak akkor teremtjük meg a feltételét annak, hogy egy ifjú a szépliteratúra rendszeres olvasójává válhasson, ha az irodalmi alkotások rejtettebb rétegeinek felfejtésében is segítségére vagyunk.
     Úgy véljük tehát, a művészi literatúra értelmezésének is alapfeltétele ugyan a szövegértés, és bizonyos esetekben az írástechnikai eszközök, valamint a szerző biográfiájának ismerete is hasznos lehet, ám mindez korántsem elégséges egy szépirodalmi olvasmány élményt jelentő befogadáshoz és termékeny továbbgondolásához. A vers és a széppróza olvasása csupán akkor válhat igazán élvezetessé, ha az olvasó figyelme a szöveg mélyrétegeire: a szövegbe rejtett allúziókra, az intertextuális vonatkozásokra, az összetettebb metaforák egész utalásrendszerére, valamint az irodalom- és szellemtörténeti viszonylatokra is kiterjed.
     A tanterv nyilvánvalóan nem biztosít elég időt és alkalmat arra, hogy a pedagógusok mindezen ismereteket és készségeket átadják és kifejlesszék. Nekünk, íróknak viszont Önökkel közös érdekünk az olvasáskultúra terjesztése, a szépirodalom megszerettetése. Elemi érdekünk tehát az is, hogy a szorosan vett iskolai tananyag elsajátítása mellett időnként egyéb olvasásra ingerlő impulzusokat is kapjanak a diákok.
     Az irodalomértés javításának alkalomszerű, ám talán éppen szokatlansága miatt is egyik leghatékonyabb és minden bizonnyal legelterjedtebb eszköze a rendhagyó irodalomóra, amelynek keretében maga a literátor ajánlja az irodalmat – és természetesen elsősorban saját alkotásait – a tanulóifjúság figyelmébe. Társaságunk fennállása óta rendszeresen szervez ilyen rendezvényeket, így hát rendelkezünk már bizonyos tapasztalatokkal. Ezek a tapasztalatok, sajnos, nem mindig pozitívak. Többször éreztük úgy, hogy nem tudunk élni az adott lehetőségekkel. Ezek a találkozók néhány irodalmi mű felolvasását követően néha kedélyes anekdotázásba vagy semmitmondó irodalomtörténeti fejtegetésekbe torkollnak, és valójában magáról az irodalomról – vagy legalább egyetlen, elemzésre kiválasztott irodalmi alkotásról – érdemben nem is esik szó. Ezen most gyökeresen változtatni szeretnénk.

     Tisztelt magyartanárok!
    
     A rendhagyó irodalomórák szervezését a továbbiakban a következőképpen képzeljük el:

     1. A rendhagyó irodalomórán egyetlen, arra alkalmas irodalmi műről, egy versről vagy egy novelláról esik majd szó.
     2. A műelemzést maga a szerző végzi el egy külön erre a célra írt, közérthető, de tartalmas és tárgyszerű kisesszére támaszkodva. (A Szlovákiai Magyar Írók Társaságának számos irodalomkritikus is tagja. Ők természetszerűleg az általuk kiválasztott alkotást elemeznék.)
     3. Az elemzésre kiszemelt irodalmi művet már hetekkel a rendhagyó irodalomóra megtartása előtt eljuttatjuk az iskolába, hogy a diákoknak elég idejük legyen a felkészülésre. Elképzelésünk szerint a leghatékonyabb az lenne, ha ez az irodalmi alkotás az előadást megelőzően – szorgalmi feladatként! – dolgozat témáját képezné azon diákok számára, akik majd részt vesznek a találkozón.
     4. A szóban forgó, rendhagyó irodalomórák tárgyának ajánlott verseket és novellákat, valamint a róluk írott kisesszéket Társaságunk weblapján tesszük majd közzé (néhány műelemzés a Katedra című folyóiratban is olvasható lesz).
     5. Ha az alább található – és reményeink szerint egyre bővülő! – kínálatból valamelyik alkotás és a róla írott esszé megnyeri a tetszését, és szeretné, ha az erre támaszkodó, de élőszóban előadott és szükség esetén természetesen további magyarázatokkal is kiegészített előadás az Ön diákjai előtt is elhangozzék, fogadókészségét jelezze dunaszerdahelyi irodánk valamelyik elérhetőségén.
     6. Az iskolák számára a szervezés, az utaztatás és maga az előadás sem jár semmilyen költséggel!

     Várjuk jelentkezését! 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Irodalomórák
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Irodalomórák:

Ardamica Zorán Talamon Alfonz Gályák Imbrium tengerén c. regényéről

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.33 másodperc