Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Május
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 30604
Linkajánló
 Rólunk írták: Fiatal írók startvonalon

Rólunk írták
Július 24-én tizedik alkalommal nyitotta meg kapuit az írótábor a nagymegyeri Plauter Kúriában, ahol a szárnypróbálgató ifjúság írásműveinek felolvasására, véleményezésére, elemzésére, átírására került sor, neves mentorok közreműködésével.

Első este a fiatalok, Hodossy Gyula elnök előadását hallgatták meg az Iródia mozgalomról. Másnap, a szakmai segítséget igénylők három csapatot alkotva összpontosítottak a műhelymunkára. A fiatalok megtiszteltetésnek vették, hogy a Kossuth-díjas Grendel Lajos péntek délutántól az utolsó percig aktívan foglalkozott velük, majd pedig Cs. Liszka Györgyi, a Vásárnap főszerkesztője boncolgatta Grendel életútját megszületésétől kezdve egészen a napjainkig. Július 24-én tizedik alkalommal nyitotta meg kapuit az írótábor a nagymegyeri Plauter Kúriában, ahol a szárnypróbálgató ifjúság írásműveinek felolvasására, véleményezésére, elemzésére, átírására került sor, neves mentorok közreműködésével. Első este a fiatalok, Hodossy Gyula elnök előadását hallgatták meg az Iródia mozgalomról. Másnap, a szakmai segítséget igénylők három csapatot alkotva összpontosítottak a műhelymunkára. A fiatalok megtiszteltetésnek vették, hogy a Kossuth-díjas Grendel Lajos péntek délutántól az utolsó percig aktívan foglalkozott velük, majd pedig Cs. Liszka Györgyi, a Vásárnap főszerkesztője boncolgatta Grendel életútját megszületésétől kezdve egészen a napjainkig.

A másnapi kemény műhelymunkát fiatal, tehetséges prózaírók bemutatása követte, név szerint Száz Pálé és Veres Istváné, akiket Grendel Lajos fedezett fel, és akiket nagyon tehetségesnek tart. Az Erdélyből származó Balázs F. Attila költő, a kortárs román irodalommal és irodalmárokkal ismertette meg a tábor lakóit, majd ezt követte Jitka Rožňová, aki a kortárs szlovák irodalomról tartott előadást. Silvester Lavrík drámaíró sajnálatos lábtörése miatt nem tudott eljönni, de egy magyarra fordított remekművének felolvasását hatalmas tapssal jutalmazták.

A vasárnap esti gálaműsor mindhárom csapatnak lehetőséget adott arra, hogy előadja a mentorok segítségével összeállított és szerkesztett műsorát. Színes volt a választék. Az előadásnak tétje is volt, ugyanis a jelenlévők szavazataikkal döntötték el, melyik előadás tetszett a legjobban. Z. Német István Gyulagyöngye nevet viselő csapata kapta a legtöbb szavazatot, ezért őket illette a nyeremény, melyet Hodossy Gyula osztott ki a boldog nyerteseknek. Könyvjutalmon kívül, egy hatalmas torta volt az ajándék, melyet közösen fogyasztottak el. A díjátadás után Grendel Lajos szólt a fiatalokhoz, kérve őket, hogy vegyék komolyan a műhelymunkát.

A X. Fiatal Írók Tábora valóban a fiataloké volt. Az egyik fiatal résztvevő, Fucsek Eszter így vallott a táborról: „Nagyon örülök, hogy részt vehettem a táborban. Kitűnő mentort kaptunk, Anikó nagyon sokat segített nekem. De nemcsak ő, hanem a többi mentor is nagyon segítőkész volt. Rengeteget tanultam, sikerült előrejutnom. A tábor előtt még valahogy holtponton voltam az írást illetően, az egész ottlét segített abban, hogy jobban megismerjem önmagam. Nagyon jó volt, hogy a többi fiatal írótól nem tapasztaltam semmi irigységet. Mindenki nyitott volt és segítőkész. Jó volt olyan emberekkel beszélgetni, barátkozni, akiknek hasonló az érdeklődésük, mint az enyém.”

Z. Németh István csapatának tagjai: Rajkovics Péter, Baka Patrik, Miklós Zoltán, Puha Andrea, Lovász Andrea, Sipos Janka.

Hizsnyai Zoltán Gyalu nevet viselő csapatát Kovács Barnabás, Nagy Alexandra, Dobry Judit, Takács Éva, Tóth Tímea és Veres Erika alkotta.

N. Tóth Anikó elláGyula nevet választó csapatának lelkes tagjai pedig Nagy Krisztián, Lovász Erika, Csere Nikolett, Bényi Klaudia, Fucsek Eszter és Lengyel Erika voltak.


N. E.


Paraméter, 2008, július 29


 
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Rólunk írták
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Rólunk írták:

Vida Gergely kapta a Madách-díjat

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Rólunk írták

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.10 másodperc