Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Május
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 30604
Linkajánló
 Az Irodalmi Szemle – a kisebbségi magyar irodalom fóruma

100 éves a Nyugat
Kisebbségi sorsunk több mint nyolcvanéves történelmében  (az erdélyi Korunkot leszámítva) – a Kárpát-medencében – a leghosszabb életű kisebbségi irodalmi folyóirat az Irodalmi  Szemle.Megalapításától kezdve nemzedékeket nevelt, és szélesre tárta szellemi életünk kapuit nemcsak az irodalom és nyelvtudomány, hanem a történettudomány, a néprajz vagy  a  szociológia, sőt az utóbbi években a míves publicisztika előtt is. Kevés kivételtől eltekintve elmondhatjuk, nem  a ”szekértáborok”, az  irodalmi divatok  vagy  irányzatok, illetve a  politikai  kontárkodás képtelenségei határozták meg a szerkesztés mikéntjét, hanem az a határozott, és emberszabású, nem művészetidegen  szándék, hogy lap az alkotómunka legjobb eredményeit  tegye közkinccsé. Így  segítse a nemzeti identitás erősítését, a nemzeti megmaradás önös érdekeit, valamint azt a törekvést, hogy  sorskérdéseink megoldásában az összefogás legyen a legfontosabb érdek..
Az  elmúlt évtizedekben a lap folyamatosan megőrizte többgenerációs helyzetét. Szinte havi rendszerességgel jelennek meg napjainkban is új és új nevek. A szerkesztés során nemcsak az a törekvés vezet bennünket, hogy megtartsuk szerzőink népes táborát, hanem az is, hogy a folyóirat lapjain az olvasó szembesülni tudjon a magyarországi és a határon túli magyar irodalmak legjobb alkotóival. Napjaink változó irodalmi divatjai idején, a tantételek és üdvtanok ellenére is azt valljuk, hogy az irodalmat az írók teremtik.Azt is mondhatnám, egy húron pendülünk a Nyugat kiváló szerkesztője, Ignotus megállapításával:”Irodalom pedig csak egy van: az, amit az írók írnak”. Következésképpen, ami érték kortárs irodalmunkban, (függetlenül az irodalmi kánonoktól, divattól, hóborttól) az az Irodalmi Szemle hasábjain utat talál az olvasókhoz!
Az Irodalmi Szemle a magyar kisebbségi irodalom meghatározó fóruma napjainkban is Szlovákiában. A lap rendszeresen foglalkozik a kortárs magyar irodalom alkotóival és alkotásainak bemutatásával. Témakörei között szerepelnek az irodalom és nyelvtudomány kérdései, valamint a történettudomány kisebbségeket érintő felvetései is. Foglalkozunk képzőművészeti, néprajzi, színművészeti kérdésekkel is. Rendszerese közöl a folyóirat műfordításban szlovák és cseh, valamint meghatárzó életművel rendelkező külföldi szerzők műveiből is ízelítőt. A klasszikus irodalom képviselőinek munkái is megtalálhatók a lap hasábjain. Renszeresen közöl a folyóirat illusztárciókat a magyar képzőművészek munkásságából.
Az Irodalmi  Szemle közel félévszázaddal ezelőtti megjelenése (1958-ban) egy történelmi folyamat szükségszerű következménye volt. Etikai idealizmusok helyett azt a törekvést vállalta, hogy megszünjön a kisebbségi magyar kultúra és irodalom másodrendű helyzete, s az irodalom ”mentsvár” szerepét  vagy a messianisztikus elhivatottság révedezéseit felváltsa az értékteremtés tudatos, semmivel sem helyettesíthető folyamata.   

Kommunikációs  célkitűzések

Az Irodalmi Szemle közel fél évszázada a kisebbségi és kortárs magyar irodalom megbízható fóruma Szlovákiában. Irodalmi, kritikai, társadalom-tudományi és publicisztikai folyóirat, mely nélkülözhetetlen az iskolák és közkönyvtárak, továbbá az egyetemi hallgatók és a középiskolák diákjai számára is. Hasznos tájékoztatást nyújthat a folyóirat az íróknak, iroda-lomkedvelő olvasóknak, s nélkülözhetetlen és megkerülhetetlen a közélet, a kultúra és a tudomány iránt érdeklődő olvasók számára is. Ankétjai révén magvas színvonalú mondanivalója volt például az Európai Uniós csatlakozásról, a Csemadok tevékenyégről, közállapotainkról, az irodalom és művészet területén. Az irodalom és irodalomesztétika kérdései is rendszeresen napirenden szerepelnek. A magyar tájak – magyar irodalom kérdésköre is megtalálható a folyóirat hasábjain. A folyóirat  nemcsak Magyarországon ismert és elismert hírnévnek örvend, hanem a határon túli irodalmi körökben is.
                                                                                                    Fónod Zoltán
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: 100 éves a Nyugat
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
100 éves a Nyugat:

Bárczi Zsófia: A Nyugat mint mérce a két világháború közti szlovenszkói irodalom

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

100 éves a Nyugat

Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.12 másodperc