Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Május
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 30604
Linkajánló
 Gazdag József kapta a Talamon-díjat

HíreinkGazdag József író, publicista vehette át a Talamon Alfonz-díjat, amelyet idén tizenegyedik alkalommal osztott ki a Szlovákia Magyar Írók Társasága (SZMÍT) Diószegen. A díjátadó előtt a SZMÍT, a város önkormányzata és az emlékezők megkoszorúzták a tragikus körülmények között, fiatalon elhunyt író diószegi szobrát.
(foto: Lelkes Vince)


Hizsnyai Zoltán József Attila-díjas költő  méltatta az elhunyt írót a koszorúzás előtt: „Az ötvenedik születésnapod alkalmából gyűltünk itt egybe, de nem ünnepelni – mi még mindig képtelenek vagyunk megünnepelni életjubileumaidat. Mi, akik hozzád közel álltunk, mi már mindig csak emlékezünk. Megemlékezünk. (…) Ideje lenne már felocsúdnunk a kábulatból, és túltenni magunkat a sötét katarzison, amit a balsors nagyszabású drámája okozott. Végül is születésnap ez, ne a veszteséget idézzük hát fel, ünnepeljük a nyereséget! Az értékeket, amit rövid itt-tartózkodásod során sikerült felhalmoznod. Számunkra.”
Hodossy Gyula a SZMÍT elnökét jó érzéssel tölti el, hogy minden évben van kit díjazni. „Már egy évtized elmúlt, és mindig van választék, a SZMÍT vezetősége több kötetből tud választani. Ez azt jelenti, hogy erős a szlovákiai magyar prózairodalom” – vélekedett.
A díj átadása előtt Benkő Géza színművész először a 2015-ben díjazott Szalay Zoltán prózáját olvasta fel, majd pedig részletek hangzottak el Gazdag József az Egy futballfüggő naplójából című könyvéből. Majd Buják Andor szaxofon és Bohus Zoltán zongorajátékát hallgathatta a közönség.
Gazdag József írót Sánta Szilárd irodalomtörténész méltatta: „Egészen egyértelmű kapcsolatokat fedezhetünk fel a díj névadója és a díjazott között. A nagy tolongás ellenére díjazottunk Talamon Alfonzot besorolta a magyar szépliteratúrai válogatottba, ha 4-4-2-es rendszerben rotálnak, akkor Lázár Ervin a cseréje, ezt nevezem én elismerésnek”.  Sánta Szilárd szerint a díj névadójának és a díjazottnak az életrajzaiban fellehető párhuzamok már régen előrevetítették a két író találkozását. Gazdag József elmondta, hogy „Azért is különösen kedves számomra ez a díj, mert Talamon Alfonzot mindig rokonléleknek éreztem. Van egy ezt megelőző kötetem, amely már több mint tíz éve jelent meg, Kilátás az ezüstfenyőkre címmel. Ebben van egy elbeszélés, amelynek címe: Az árnyak kifürkészése. Ezt az elbeszélést Talamon Alfonzról írtam. (…) Arról szól, hogy Talamon Alfonz nem halt meg.” 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Híreink
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Híreink:

XIX. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Rendezvények

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.12 másodperc