Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Május
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 30532
Linkajánló
 „A Magyar nyelvért”-díj

HíreinkÚjbuda Önkormányzata „A Magyar nyelvért”-díjjal jutalmazza azokat a határon túli testvérvárosaiban tanuló általános iskolás diákokat, akik a magyar nyelv tanulása és művelése terén kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Arra kérem a magyarországi önkormányzatokat, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, és támogassák a határon túli, a magyar nyelv ápolásában élen járó kiemelkedő teljesítményt nyújtó tanulókat.

Sass Szilárd a FIDESZ-KDNP önkormányzati képviselője tavaly már tizenkettedik alkalommal adta át a családja által alapított „A magyar nyelvért” díjat a felvidéki Felsőszeli általános iskolájában, ahol édesanyja hosszú éveken keresztül tanított. Ennek mintájára javasolta, hogy hasonló díjjal jutalmazza Újbuda is kárpát-medencei testvértelepülései végzős diákjait. Ezt a nemes gesztust karoltam fel, így a képviselő testület megalapította „A magyar nyelvért” díjat Ada, Bene, Kézdiszentlélek, Marosvásárhely és Nádszeg magyar tanítási nyelvű iskolái számára, határozatlan időre, de minimum 10 évre.

A díjat azok a végzős fiatalok kapják, akik kimagasló eredményt érnek el a magyar nyelv tanulásában és művelésében, valamint középiskolában folytatják tanulmányaikat. A díj összege településenként 100 ezer forint, ami indokolt esetben megosztható. A díjat az adott iskola tantestülete ítéli oda, és az évzáró ünnepségen adja át.

Az öt – felvidéki, kárpátaljai, erdélyi és vajdasági – iskolában átadott oklevél a tanulók érdemeinek elismerésén túl emléket is állít egy-egy nagy tiszteletnek örvendő egykori pedagógusnak, vagy olyan országos hírű személynek, aki a magyar nyelv művelésének elismert alakja volt. Adán „A magyar nyelvért Szarvas Gábor” emlékdíjat, Benén „A magyar nyelvért Horváth László” emlékdíjat adják át először idén júniusban, míg Kézdiszentléleken Benedek Elek, Marosvásárhelyen Sütő András, Nádszegen pedig Almási Mária a névadó.

Budapest XI. kerületének önkormányzata most arra kéri a magyarországi polgármestereket, hogy kövessék példánkat, és alapítsanak hasonló díjakat kárpát-medencei testvértelepüléseik magyar tanítási nyelvű általános iskolái számára. Ezt követően kerülhet sor a díjat alapítókkal közösen „A magyar nyelvért” Klub megalakítására, hogy ily módon is segítsük a határon túli magyar fiatalokat anyanyelvük megőrzésében, ápolásában.
— a képen: Szilárd Sass és László Molnár (Polgármesteri Hivatal, Újbuda).
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Híreink
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Híreink:

XIX. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.27 másodperc