Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
December
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 32942
Linkajánló
 Év Irodalmi Alkotása: Mese a valóságról

Az Év Irodalmi Alkotása Pályázat  2008
„Egy bűvészt először is mindig frakkban képzel el magának az ember, frakkban, könyökig feltűrt kabátujjban, hogy a közönség ne kételkedjen az eltűntetett zongora rejtekhelyében, s seni se higgye, hogy a bűvész a mandzsettájába dugta a zenekart.“
/Márai Sándor/


Meglepődve tapasztalom lelkem furdalásának hiányát. Nyilvános gyó-násszerűen megvallom, vétettem Isten nyolcadik törvénye ellen: Ne lopj! (rész 22.1. Efez. 4,28.)
A török tehet róla. A Fő út és a városi piac sarkán volt a boltja. Kinn, a járdára terebélyesedve, jobb oldalt zöldséges, bal oldalt gyümölcsös stand, középütt a bejárattal. A boltban a közép-európai, föleg lengyel meg szlovák élelmiszeripar legalja, embertelen árfekvésben (pl. egy csomag  chips 40 Sk). Vásárló beléptekor török barátunk nyájasan mosolyos, hajlong, bókol, erősen hangoztatva portékájának kimagasló minőségét, akár egy jó zsidó kereskedő.
Egy napon, reggeliszerző körutunkon betértünk Allah hű szolgájához, illetve csak a többiek, mivel én kinn várakoztam. A jobb oldali standon fényesre polírozott, gyönyörű piros paradicsomokon akadt meg a szemem. Nem tudom mi történt ekkor velem. Jobb kezemmel mintha csak válogattam volna a gyümölcsben*, bal kezemmel a válogatással megeggyező ütemben vágtam zsebre a három legszebb darabot, majd büszkén, mint a világ legbátrabb, legmerészebb tolvaja, távoztam a tett színhelyéről. Bezzeg reggelinél leesett az állam. A paradicsomok belseje zöldes, ízük meghatározhatatlan, valami a víz és a rizs között. Fóliás paraszt lévén azonnal tudtam, hogy kényszerérett. Zölden volt leszedve, majd a szállítás ideje alatt pirosodott.
Első gondolatom a bosszú volt, de nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget a dolognak, mígnem egy alkalommal, munkából való hazatérésünk után beugrottunk e nevezetes helyre, vagyishogy megint csak a többiek, én ismét kinn várakoztam. Ez alkalommal pár mandarin vándorolt a zsebembe a fent említett módszer segítségével. A bevásárlás befejezte után megkínáltam kollégáimat a frissen szerzett gyümölcsből. Az eredmény: a szemre tökéletes, tetszetős áru citromsavanyú, magos, kiszikkadt, negyedosztályú selejt.
Ekkor már forrt a vérem. Úgy terveztem, hogy a legközelebbi alkalom-mal valami igazán nagyot, értékeset lopok el pont a tulajdonos orra elől. Az alkalom nem sokat váratott magára. A felállás a szokásos, a többiek bent, én kinn. A stand mindkét oldalán kamerák. Egy nyugdíjas néni serényen hagymát válogatott, mígnem a nagy válogatás közepette egy gyermekfej nagyságú hagyma gurult épp a járda közepére. A járókelők zavartan kerülgették, látszott, szívesen felvennék, de mikor észrevették, hogy figyelek, nem volt merszük hozzá. Ebben a pillanatban a társaságunkban lévő hölgy, szóval a csaj vagányan kilibbent az üzletből és egy kecses mozdulattal – mintha csak a félrecsúszott intimbetétjét igazította volna helyre – lehajolt és a táskájába csúsztatta a hagymát.
Habár e hőstettet végülis nem én hajtottam végre, nagyfokű elégedettséget érezve bandukoltam utána.

Barátsággal Cvinger Szandynak.
A paradicsom egy gyümölcs, de törökünk úgy látszik nem volt tisztában a növénytan eme furcsaságával, ezért helyezte jobbra, a zöldségek közé.
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Az Év Irodalmi Alkotása Pályázat 2008
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Az Év Irodalmi Alkotása Pályázat 2008:

Ének az esőben

Hír értékelése
Értékelés: 2.66
Szavazat: 6


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Az Év Irodalmi Alkotása Pályázat  2008

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.13 másodperc