Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Május
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 33033
Linkajánló
 Rólunk írták: A méltó társra talált irodalmi díj

Rólunk írták
Munkásságának elismeréseként N. Tóth Anikó vehette át a negyedik alkalommal kiosztásra kerülő Talamon Alfonz-díjat.


Diószeg. Az eredményhirdetést megelőzően a Szlovákiai Magyar ĺrók Társasága (SZMĺT) a helyi önkormányzat vezetősége, valamint rokonok, barátok, ismerősök rótták le kegyeletüket a 2006-ban felavatott Talamon Alfonz köztéri, életnagyságú bronzszobra előtt. SZMĺT részéről Hajtman Béla író, egykori egyetemi barát mondott beszédet Mag Gyula szobrászművész alkotása előtt, aki Béla von Goffaként lép színre Talamon:  Barátaimnak, egy Trianon előtti kocsmából című könyvében. S mintha csak Fonzival beszélgetne, ekképpen szólította meg: „…lefújva a protokoll, nincsen tisztelt hölgyeim és uraim, sem kedves meghívott vendégek, most Te vagy, s nekem jutott ez a szerep, hogy megszólítsalak. Hát újra eljöttem szobrodhoz. Ezúttal a nyilvánosságot is bekapcsolva mondom: Fonzi, gondoltad volna, hogy rólad díjat is elneveznek? Nem mintha kétségbe vonnám írói teljesítményed, de ez is olyan fura, nem? De sietek megjegyezni: jól van ez így, mert legalább ilyenkor összejövünk szülővárosodba, hogy jeles prózaíróinkat is veled együtt köszöntsük és méltassuk. A neved – míg nem fogyunk ki íróinkból – örökre fennmarad: „Elvégre az ember a halhatatlanságból faragja a koporsódeszkáit.” Az ünnepséget Berényi József parlamenti képviselő is megtisztelte, akiről Samuel Borkopf (Talamon) az említett könyvben mintázta meg az egyik legendás regényhősét, Pepík Zefstein képviselő urat.
A koszorúzást követően az ünnepi műsor a Tevel hotel kongresszusi termében folytatódott Hodossy Gyula, a SZMĺT elnökének és Klabuzai Andrea, a város főellenőrének megnyitó beszédével. Ezt követően egy színvonalas irodalmi összeállításban Kiss Szilvia színművész elsőként a tavalyi Talamon Alfonz-díjas Duba Gyula, majd a három jelölt: N. Tóth Anikó, Bárczi Zsófia és Szalay Zoltán novellájából olvasott fel részleteket. Buják Andor (szaxofon), és Bohus Zoltán (zongora) neve egybeforrt a díjátadó ünnepséggel, ahol negyedik alkalommal magas művészi színvonalat képviselve nyújtottak maradandó élményt a hálás közönségnek.
Németh Zoltán, Madách-díjas költő elsőként N. Tóth Anikót mutatta be a közönségnek, megemlítve, hogy novellák, mesék, esszék, tanulmányok, interjúk, recenziók mellett a versírás az, amely eddig kimaradt az írónő repertoárjából. Majd így zárta a bemutatást: „Az eddigiekből is kiderült talán, hogy sokrétű, rendkívül gazdag munkásságával N. tóth Anikó a kortárs magyar irodalom egyik izgalmas, színes egyénisége.“
Bárczi Zsófiával kapcsolatban kifejtette, hogy „izgalmas, alakulásban lévő, sokféle hagyományból táplákozó, sokféle tudást magába építő szöveguniverzumot látogat meg az az olvasó, aki Bárczi prózáit választja magának társként.“  Németh szerint a fiatal és tehetséges Szalay Zoltán írásainak jellemző vonása az, hogy „...az átlagember a hétköznapokban hirtelen minden ok nélkül szembesül a környezet értelmetlenné válásával, a kizökkent világgal és benne önmaga idegenségével, megváltozott egyéniségével.“ A bemutatás után lehullott a lepel, azaz Hodossy Gyula felnyitotta azt a gondosan lezárt borítékot, amely az idei Talamon – díjas prózaíró nevét tartalmazta. Németh Zoltán méltatásában elmondta, hogy N. Tóth Anikó „a most kiosztandó díj által mintegy a nemzedékétől kap visszaigazolást arra az irodalmi tevékenységre, amelyet az elmúlt két, két és fél évtizedben folytatott. Elbeszélései és regénye színdarabjai és hangjátékai, meséi és mesedrámái, monográfiája és tanulmányai révén nemzedéke egyik legkarakteresebb képviselőjévé vált. Az ember nem azért ír, hogy díjakat kapjon, viszont a díjak azért születnek meg, hogy emberek, írók kapják meg. A díjak azért élnek, mert átadhatók. Úgy gondolom, N. Tóth Anikóban méltó társra talált a Talamon Alfonz – díj.“
Nagy Erika
Új Szó, 2009. másjus 18.


 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Rólunk írták
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Rólunk írták:

Vida Gergely kapta a Madách-díjat

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Rólunk írták

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.20 másodperc