Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Február
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 32974
Linkajánló
 Könyvbemutató a Magyar Írószövetség székházában

HíreinkA Magyar Írószövetség Avantgárd Szakosztálya, a Bohár András Kör
szeretettel meghívja könyvbemutató estjére
2009. február 24. kedd 17 órára a 
Magyar Írószövetség székházába (1062 Budapest, Bajza u. 18.).
   
Az esten bemutatjuk
Juhász R. József
Szedd szét! című kötetét
(NAP Kiadó, 2008.)
Ismerteti: Dánél Móna irodalomtörténész
 
A Kassák-kód
(SZMÍT, 2008.)
című könyvet
Bemutatják a szerkesztők: Juhász R. József és H. Nagy Péter

 

Juhász R. József a Stúdió erté művészeti társulás alapítója, performer és művészetszervező, akinek pályafutásában meghatározó szerepet tölt be a különböző vizuális és intermediális műfajokkal való szembesülés. Már első két kötetében is megfigyelhető volt a szövegverstől a képi gondolkodásmód felé történő elmozdulás. Erről leginkább a szerző második könyve, a van még szalámi! című opus tanúskodik, melynek kompozícióját igen összetett módon szervezi a vizuális retorika. A kötet kedvező fogadtatásából egyértelműen arra lehetett következtetni, hogy Juhász R. József munkássága többek között éppen ennek, a vizuális elrendezés produktív alkalmazásának köszönheti hatóerejét.

            Juhász R. József harmadik, Képben vagy? című kötete a szerző multimediális művészetéről nyújtott átfogó képet, mintegy 20 év vizuális törekvéseit fogta egybe (1986-tól 2006-ig). A könyvben helyet kaptak a művész Kassák-értelmezései, akciókölteményei, lettrista ihletésű alkotásai, konkrét versei és vizuális költészeti paródiái. A kötet egyenletesen magas színvonalát tekintve szinte önkéntelenül adódik a következtetés: a vizuális költészeti munkák nemcsak végigkísérik a szerző pályafutását, hanem minden valószínűséggel – a performanszok mellett – annak kiemelkedő teljesítményei közé tartoznak.

A művész legújabb, Szedd szét! című könyve több szállal kapcsolódik az életmű eddigi fejleményeihez: egyrészt szövegverseket, intermediális műveket tartalmaz. Másrészt viszont azokat az asszamblázsokat láthatjuk itt viszont, melyek többek között Juhász R. József nagy sikerű His Master’s Voice – Egy lehetséges múlt című kiállításának sorozatait alkották, illetve emellett szerepel a kötetben a szerző Kambodzsában készült fotósorozata is. Az impozáns kiadványban a fotóanyag és a szövegfelület találkozása olyan kompozíciót hoz létre, mely önálló könyvműként értelmezhető. Ennek tengelyében kódként viselkedő struktúrák (pl. tízparancsolat) vizuális megjelenítése áll, ezt a réteget azonban folytonosan keresztezi a szövegek alulretorizált, depoetizált dimenziója vagy a talált szövegtörmelékek montázsa. A kompozíció érdekességét részben éppen ez a villódzás adja, hiszen a befogadó olyan médiumközi térben találja magát, melynek olvashatósága és nézhetősége egyaránt átírhatja egymást. Vagyis a szövegek linearitása és a képek térbelisége összeilleszthető ugyan egy ebben érdekelt olvasatban, de működhetnek az ellentmondás, a meg nem feleltethető diszkurzivitás, az elcsúszás jegyében is. Ez utóbbiból kiindulva világossá válik, hogy a kötet darabjaiból felépülő sorozatok – a cím is utalhat erre – nem valamiféle automatikus összeállásként foghatók fel, hanem a mediális különbségek, az egymást felülíró közegek dimenzióiban létesülnek. Ebből is látható, hogy a Szedd szét! című könyv nem pusztán Juhász R. József eddigi életművét gazdagítja, de ráirányítja a figyelmet a kortárs művészet legfontosabb kérdésirányaira, a műalkotások elhelyezkedésének ontológiai dilemmáira is. Nagy valószínűséggel állítható tehát, hogy a kötettel folytatódni fog Juhász R. József teljesítményének kanonizációja, illetve műveinek elmélyültebb befogadása.

 

  
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Híreink
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Híreink:

XIX. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Híreink

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.19 másodperc