Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Július
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 33051
Linkajánló
 Köszöntők: A 65 éves Motesiky Árpád köszöntése (2006)

Köszöntők
   
  Motesiky Árpád a vidék írója, ennek minden attributumával.
Vidéken él és alkot, írásai a vidéki élet tükrei. Többen vannak ilyenek, de mi alig veszünk róluk tudomást. Pedig a helyzetük, publikálási gondjaik, anyagi létkörülményeik alig változtak az elmúlt évtizedekben. Seregük, főleg a nemzetiségi irodalomban jelentős, ahol a publikálási lehetőségeik egyre szűkülnek. Kevés az újság, folyóirat, a könyvkiadók megélhetési gondokkal küszködnek. Ugyanakkor hitem szerint a vidéki írók szerepe egyre nő.


Ők adhatnak híradást, jelzést az életnek azokból a régióiból, ahová az „elit” irodalom termelői már nem jutnak el. Pedig ezek a jelzések fontosak lehetnek, főleg nemzetiségi életünk körülményei közt, ahol az odafigyelés természetszerűen lanyhább, a jelzőrendszer foghíjasabb.
     Nyitra és vidéke, a barsi tájak, ahol Motesiky Árpád él, s amely táj gondjait, örömeit írásai tükrözik, pontosan egy ilyen homályba burkolózó vidéke a szlovákiai magyar életnek. Írásai szinte az irodalom, újságírás minden műfaját felölelik. Elbeszélések, karcolatok, portrék, tanulmányok, riportok, tudósítások, könyvismertetések, műfordítások jelzik szülőföldje életének minden arra érdemes eseményét.
     Persze, abban is mester, hogy az életnek ezekre a rezdüléseire felfigyeljen. A Petőfi-rajongó édesapa, Jócsik Lajos kebelbarátja, aki a háborút követő magyarüldözések idején kézen fogta kisfiát, elvitte a nyitrai temetőben nyugvó Erdős Imre paptanár, „branyiszkó hőse” sírjához, s elmondta gyermekének a hősi csata erkölcsi helytállásra intő történetét. Motesiky bevallása szerint ez a hősi példa mocorgott benne azóta, életének minden kritikus pillanatában. 1956-ban, amikor diáktársaival gyászszalagot tűztek a gomblyukukba, 1968-ban a Csemadok nyitrai járási titkáraként, amikor benne is ott buzgott a remény, hogy sikerül megszabadulnunk minden nemzetiségi gondunktól.
     Ekkor már rendszeresen publikált. Írásai a Hét, később az Életünk hasábjain jelentek meg. Az igazi lehetőségeket azonban az 1989-et követő idők hozták. Végre szabadon utazhatott. Írásait most már magyarországi, erdélyi, kárpátaljai lapok, cseh folyóiratok közlik. Megjelennek első könyvei (A szabadságharc lovagja, Hetedhét láthatár), hosszabb történelmi, helytörténeti tanulmányai. Áldozhat nagy szenvedélyének, a vadászatnak, folytatja a nagyhagyományú vadászirodalom felvidéki alkotóinak munkásságát.
     Mindezt „gyalogvitézként” a kisebbségi, vidéki írók sanyarú körülményei közt végzi. Reméljük, hogy az odafigyelő regionális politika itt is érezteti majd üdvös hatását.
     Addig is kívánom, Árpád, ne fogyjon az elszánásod, kísérje erő és egészség további munkádat!


Szőke József 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Köszöntők
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Köszöntők:

A 75 éves Mács József köszöntése (2006)

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

KritikaKöszöntők

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.27 másodperc