Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Június
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 33040
Linkajánló
 Kulcsár Ferenc kitüntetése

Február 14-én, Bálint napon, XVIII. alkalommal adták át a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot. Az eddigi díjazott költőkből álló testület döntése értelmében Kulcsár Ferenc költő és Sander Liivak észt műfordító vette át az idei Balassi Bálint-emlékkardot Budapesten, a Gellért szállóban. A Balassi-kard egy végvári szablya, amelyet a bonyhádi Fazekas József kovácsolt.

A Balassi Bálint kardjának másolata alapján készült szablyát Duray Miklós politikus, közíró és Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök nyújtották át a kitüntetetteknek. Kulcsár Ferenc úgy tekint erre a kitüntetésre, mint a magyar irodalom felvidéki ágának elismerésére. 
A Balassi Bálint-emlékkard kuratóriuma az irodalmi díjat minden évben annak a költőnek és műfordítónak ítéli oda, akinek líráját és fordítói munkásságát méltónak tartja a 16. századi magyar költő életművéhez. Kulcsár Ferenc munkásságát Tari István Balassi-kardos költő méltatta az erre az alkalomra írt költeményével, aki 2009-ben vehette át a kitüntetést. A laudációk után Kulcsár Ferenc köszönte meg a díjat és a köszöntéseket. Beszélt arról, hogy ő is, mint Balassi, Pozsonyban töltötte élete egy részét, egyetemista éveiben élt a városban. Kiemelte, mennyire meghatározónak és szépnek tartja Balassi szerelmi költészetét. Ezután Tarr Csilla színművész előadása következett: Kulcsár Ferenc Önarckép, háttérben a XX. századdal című versét szavalta el. A teltházas díjátadási ceremónián Balassi Bálint: Adj már csendességet című versének megzenésített ősbemutatója hangzott el, melynek hangszeres kíséretét a Balassi Consort nyújtotta, a rendezvény dallamkeretét pedig a Cantabile Kórus szolgáltatta. Az okleveleket a szentendrei Vincze László, a Vincemill Papírmerítő Műhely mestere alkotta. A Herendi Porcelánmanufaktúra Balassi-szoborral jutalmazta a kitüntetetteket, amelyeket Simon Attila vezérigazgató adott át.
A rendezvényt Molnár Pál újságíró, a díj alapítója vezette. Az ünnepségen a Magyar Honvédség Budapest Helyőrség Dandárjai álltak díszőrséget.
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír:
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
:

Text-túra Ipolyszakálloson

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.13 másodperc