Polgár Anikó kapta az idei Madách-díjat
Dátum: 2010. június 18. péntek, 08:05
Rovat: HíreinkJúnius 16-án, a  legjobb magyar nyelvű kötetnek odaítélt Madách-díjat Polgár Anikó vehette át Régésznő körömcipőben című verseskötetéért, amely a Kalligram Kiadó gondozásában jelent meg.

21 kötetet terjesztettek fel Madách-díjra a  hazai magyar irodalom múlt évi terméséből a kiadók, s ebből választotta ki a háromtagú bizottság – Jitka Rožňová költő, műfordító, Beke Zsolt irodalomkritikus, Szalay Zoltán prózaíró – a legjobbnak tartott alkotásokat.

„Polgár Anikó Régésznő körömcipőben című kötete több szempontból is kivételes – mondta értékelő beszédében Jitka Rožňová, a bizottság elnöke. – Figyelemre méltó az egyes szövegek szerkezete, felépítése, a témák kiválasztása és feldolgozása, de a versek hangulata is, amelyet a költő a választott művészi módszereivel és rendkívüli poétikai leleményességgel teremt. A kötet első részében a szülés, a születés, az újjászületés, a biológiai és lelki anyaság motívumait dolgozza fel, míg a második részben az európai kultúra bölcsőjébe, Görögországba invitálja az olvasót egy kis barangolásra. Érzékenyen és nagy mértéktartással vegyíti a nő szubjektív tapasztalatait és a modern kor személytelenségét az antik regék lenyűgöző világával, a mitológia nyelvét korunk nyelvhasználatával.”

A díjajazottnak szívből gratulálunk!
A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=971