Hunčík Péter kapta a Talamon Alfonz-díjat
Dátum: 2010. május 17. hétfő, 11:48
Rovat: Híreink2010. május 14-én pénteken,  immár  ötödik alkalommal adták át Diószegen a Talamon Alfonz-díjat, melyet azért hozott létre a  Szlovákiai Magyar Írók Társasága, hogy az arra legérdemesebbnek tartott szlovákiai magyar prózaíró a díj által visszaigazolást kapjon az irodalmi tevékenysége elismeréseként.


A résztvevők a díjátadást megelőzően megkoszorúzták Talamon Alfonz szobrát (Mag Gyula alkotása).  Ünnepi beszédet Srejner Mária és Hogya György mondott.

A  Tevel-szálló kongresszusi termében kultúrműsor keretén belül felléptek Kiss Szilvia, Buják Andor és Bohus Zoltán. Szabó Antal polgármester, illetve Hodossy Gyula, a SZMÍT elnöke köszöntője után Németh Zoltán Madách- és Forbáth-díjas költő, irodalomtörténész értékelte az idei Talamon-díjra jelölt prózaírók – Szalay Zoltán, Hunčík Péter és Z. Némeh István –  munkásságát.

Az SZMÍT választmánya  a 2010-es esztendőben Hunčík Péternek adományozta a Talamon Alfonz-díjat a Határeset című regényéért.

A díjazottat Győry Attila köszöntötte, és elmondta:   „Igazán megszolgálta a díjat ez a könyv. A Határeset című könyv szabályosan letarolta helyből vett startjával a könyvesboltok polcait – ilyen antréról szeretnek általában írni a kritikusok, ilyen irodalmi flashről álmodnak az írók, s valljuk be, ezt kedveljük mi, az olvasók is leginkább.“
A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=956