Megjelent az OPUS legújabb száma
Dátum: 2010. április 19. hétfő, 09:33
Rovat: HíreinkAz Opus legújabb számát Barak László verse nyitja a Maszkok c. rovatban, majd Kulcsár Ferenc és Vida Gergely után H. Nagy Péter gyűjtése olvasható.A második,  Nyugatosok c. rovatban Vida Gergely, N. Tóth Anikó és Benyovszky Krisztián tanulmánya kapott helyet, majd a Horizontok következik, benne Zsávolya Zoltán regényrészlete, Ardamica Zorán és Halmai Tamás verse, valamint T. Ágoston László és Fehér László novellája.
A Mozgóképekben két esszé olvasható, az egyik H. Nagy Péter, a másik N. Juhász Tamás tollából, aki rámutat az időutazás fontos szerepére és mivoltára. Kaszás Dávid filmkritikus Dél-Afrikába viszi el az olvasót, oda, ahol bűzlik valami.
A lap Palimpszeszt fejezete Danyi Gáborral nyit, aki a 125 éve született Kosztolányi Dezső évfordulója kapcsán játékos kérdéseket intéz Tőzsér Árpádhoz. Poór Marianna előadásszövege A sejtés és az elhallgatás poétikája a Hagyomány és jelen a szlovákiai magyar irodalomban című konfetrencián hangzott el a Konstantin Filozófus Egyetemen. L. Varga Péter recenziója az abszurd és morbid történetekben gazdag Tim Burton könyvéről szól, Lacza Tihaméré pedig Dr. Kiss László két könyvével foglalkozik. A folyóiratot (kívül-belül) a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem egykori hallgatói: Blazsek András, Kiss Máté, Kovács Imrich, Nagy Gergő, Pethő Zoltán és Zérczi Attila munkái illusztrálják, a szerzőket és munkásságukat Hushegyi Gábor értékeli.
A melléklet PERON címet kapta, melyben Dobry Judit, Csillag Lajos, Sipos Janka, Tóth Timea és Puha Andrea versei, novellái szerepelnek. Mind az öten aktívan részt vesznek a Szlovákiai Magyar Írók Társasága 2007-ben indított Fiatal Írók Rovatának munkájában.

A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=925