Grendel Lajos kapta a Talamon Alfonz-díjat
Dátum: 2006. október 10. kedd, 15:12
Rovat: Rólunk írták


Diószeg és környéke

www.litera.hu, 2006. 10. 08.

Október 6-án, pénteken zajlott le a szlovákiai Diószegen a Talamon Alfonz emlékének szentelt találkozó, melyet a Szlovákiai Magyar Írók Társasága szervezett a jeles prózaíró születésének harmincadik, s korai, tragikus halálának tizedik évfordulójára. Az emlékest záróaktusaként átadták az idén alapított Talamon Alfonz-díjat, melyet Grendel Lajos, Talamon „felfedezője” és pályájának értő egyengetője kapott.Az emlékezés a gyászmunka kegyeleti részével a diószegi temetőben kezdődött, s a helyi művelődési házban ért véget egy irodalomközpontú rendezvénnyel. Ezen Hizsnyai Zoltán mint nemzedék- és költőtárs (és írószövetségi titkár) idézte fel a mintegy százhúsz fős hallgatóság előtt Talamon életét, valamint a kilencvenes évek derekára kiteljesedő életművét, kiemelve ennek nem csekély és maradéktalanul lelkes olvasói és kritikai recepcióját.
 
Az emlékest záróaktusaként átadták az idén alapított Talamon Alfonz-díjat, melyet Grendel Lajos, Talamon „felfedezője” és pályájának értő egyengetője kapott. Persze, egyengetés alatt itt nem valamiféle bábáskodás értendő, erre a több kötetes prózaíró nem szorult rá (elég csak felütni akármelyik elbeszéléskötetét vagy regényét, vagy akár Németh Zoltán Talamon-monográfiáját), kivéve éppen Talamon posztumusz munkáját, a Borkopf-történeteként ismertté vált elbeszélésfüzért. Ennek sajtó alá rendezése és értő utószava is Grendel keze munkáját dicséri.
 
Grendel egyéb „érdemeiről” is esett szó, hiszen az ezentúl minden év őszén kiosztandó díjat élenjáró szlovákiai magyar prózaíró kapja majd, függetlenül a Talamon Alfonzhoz való viszonyától, amiként érthetően így volt ez a mostani első alkalommal is. Az már más kérdés, vajon hány szlovákiai illetőségű prózaíró sorakoztatható majd fel a talamoni életmű nagysága mögé, de ez már az elkövetkezendő évek (és díjosztó bizottságok) gondja.
 
A díjnak nevet adó, roppant tehetségű Talamon által irodalmilag is megemelt Diószeg városa (vagy Talamonnal tágabban szólva: „Galántha és környéke”) ezen az első októberi pénteken mindenesetre a maga valóságában is felsorakozott a szlovákiai magyar irodalmi térkép olyan jellegzetes helyeihez, mint amilyennek a grendeli New Hont tekinthető.


A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=63