Szlovákiai magyar szép irodalom 2008
Dátum: 2008. augusztus 03. vasárnap, 14:43
Rovat: Könyvajánló


Szépirodalom 2008Ez a vers és prózaválogatás a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának megbízásából készült, tagjainak munkáiból, az elmúlt év lap- és folyóiraközlései alapján. A kötetbe való bekerülés szempontjait a felkérő intézmény viszonylag behatárolt gyűjtőterülete és a megbízó összeállító viszonylag behatárolhatatlan ízlése szabta meg.


Ebből a kedves olvasó akár valamiféle metonimikus viszonyt is feltételezhet a megbízó és a megbízott között, szűkítést és megkötést, emettől emeddig. S bár ez a feltételezés elméletileg nem megcáfolható, itt és most olyan szerencsés helyzet teremtődött, teremtette a kötet szerzőinek itt és most, az ebben a könyvben felmutatott tavalyi produkciója, mely ( helyzet és produkció) elfogultság nélkül páratlanul kiválónak tekinthető, s mért ne lehetnénk elfogultak: talán soha többé meg nem ismételhetőnek.
A szlovák rádió magyar adásának van egy köszöntő című műsora, melyben egy adott körből kiválasztható zeneszám mellé a köszöntő személy kis szövegben kívánhat valami kedveset annak, akinek a dalt küldi. Persze ezeknek a kis kívánságoknak is ugyanaz a jellegzetességük, mint egy könyv fülszövegének: a figyelemfelkeltő (jó) szándék már annyira s oly rég sajátjuk, hogy az eredetiség nemigen kérhető rajtuk számon. Visszatérő üzenetformula például  "a jóból is a legjobbat" kívánsága. Ez a vers- és prózaválogatás a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának könyvműhelyéből ötödször kínál szép irodalmat, s mi tagadás: itt és most a jóból is a legjobbat. Erről a megbízott összeállító felelőssége teljes tudatában biztosíthatja a kedves olvasót. Mert akárhonnan nézi is, nagyon jó ez a kötet. 

A kötet szerzői:
Aich Péter
Ardamica Zorán
Balázs F. Attila
Barak László
Bolemant László
Csehy Zoltán
Csóka Ferenc
Duba Gyula
Fehér Kriszta
Gál Sándor
György Norbert
Hodossy Gyula
Juhász R. József
Kulcsár Ferenc
Macsovszky Péter
Mizser Attila
Z. Németh István
Pénzes Tímea
Polgár Anikó
Szalay Zoltán
Szászi Zoltán
Tóth László
Tőzsér árpád
Vankó Attila
Varga Imre
Vida Gergely

Kiadta a Szlovákiai Magyar Írók Társasága
Felelős kiadó: Hodossy Gyula
Felelős szerkesztő: Csanda Gábor
Borítóterv: Juhász R. József
megjelent 2008-ban
ára: 9,90 euro
Az antológia megrendelhető a 00421/(0)31-552-79-64-es telefonszámon
Kiadta a Szlovákiai Magyar Írók Társasága


A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=399