ElláGyula, Gyulagyöngye és Gyalu
Dátum: 2008. július 31. csütörtök, 13:06
Rovat: Rólunk írták


Tizedik alkalommal rendezte meg a Szlovákiai Magyar Írók Társasága a
Fiatal Írók Táborát


A háttérben lágyan ringadozó gabonamezők, szürke libacsapat szárnyverdeső nekiveselkedése, ligetek és istállók; az előtérben pedig kölyökvukk korú szerzőket okítottak bölcs, sokat tapasztalt Karakok.

Ahogy azt Nagy Erika, a szervezet titkára elmondta, hagyományos rendezvényről van szó, idén mégis változott némileg az összkép. Az elmúlt években a táborban a fiatal írókat leginkább a már publikáló, nemegyszer kötettel rendelkező, így „íróvá avatott” generáció képviselte, mellettük jelentek meg néhányan a Pegazus pályázat győztesei közül. Ezzel szemben most kifejezetten a „palántáké” volt a pálya. Idén emlékeztünk meg az Iródia mozgalom elindulásának 25. évfordulójáról, részben ez a tény ihlette a gondolatot, hogy a tábor azokat a fiatalokat gyűjtse össze, akik most állnak a startvonalon, de hogy szerepelnek-e majd ilyen-olyan bibliográfiákban és repertóriumokban, az még a jövő zenéje. Meghívást kaptak a Pegazus idei és elmúlt évekbeli reményteljes résztvevői, illetve olyan ifjú alkotók, akik az SZMÍT honlapján elérhető Fiatal írók rovata kínálta lehetőséggel éltek. (Azok, akik elküldik írásaikat a társaság címére, mentort választhatnak, aki egy éven át segít az alkotó munkában. A mentor szerepét Bolemant László, Csepécz Szilvia, Cs. Liszka Györgyi, Hajdú István, Hizsnyai Zoltán, Hogya György, Juhász R. József, N. Tóth Anikó, Szászi Zoltán és Z. Németh István vállalta.)

A négynapos táborban a délelőttöket a műhelymunka kötötte le. N. Tóth Anikó, Hizsnyai Zoltán és Z. Németh István kezei között egy-egy csapat alakult a mintegy húsz résztvevőből, és formálódtak, alakultak a fiatalok által hozott szövegek is. Délután felolvasások, viták, megbeszélések, elemzések, kíméletesen is pontos élveboncolások követték egymást, este pedig egy-egy előadást, beszélgetést hallgathattak meg a táborlakók. Hodossy Gyula, az SZMÍT elnöke az Iródia 25 évéről mesélt, Grendel Lajos Kossuth-díjas prózaíróval Cs. Liszka Györgyi, a Vasárnap főszerkesztője beszélgetett, és külön est foglalkozott a szomszédos nemzetek kortárs irodalmával. Persze „előadók” és „hallgatók” nem különültek el élesen, hiszen a tábor alatt ki hosszabb, ki rövidebb ideig, de elérhető volt akár egy személyes beszélgetésre is.

S hogy mit is írnak a legfiatalabb fiatal szerzők? Erre a vasárnap esti táborzáró gálaműsor adott összesített választ, amikor a három csapat – az ElláGyula, a Gyulagyöngye és a Gyalu – tagjai felolvasták az előző napok során átalakult, szerkesztgetett műveiket. Örömhír, hogy színes a felhozatal: egyperces prózáktól és haikuktól kezdve a bölcseleti lírán át a romantikus történelmi regény(részlet)ig minden akad. A jövő generációja talán kicsit sokat foglalkozik az elmúlással, de sebaj – a fiatalság olyan betegség, ami hamar elmúlik...

LAKATOS KRISZTINA
Új Szó, 2008 7.29


A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=384