Dénes Györgyre emlékeztek szülőföldjén
Dátum: 2008. május 28. szerda, 14:31
Rovat: Rólunk írták


A Szlovákiai Magyar Írók Társasága sírkövet készíttetett a tavaly, 84. évében elhunyt költőnek
Dénes Györgyre emlékeztek szülőföldjén

Pelsőc. Családtagok, barátok és ismerősök, valamint a község önkormányzata és a Szlovákiai Magyar Írók Társasága emlékezett meg Dénes György születésének 85. évfordulójáról a költő sírjánál a helyi temetőben. 
A Madách- és Posonium-díjas költő alakját, akit néhány éve szülőfaluja díszpolgárává válaszottak, Mács József elevenítette fel. Kiemelte, hogy versein keresztül az egész Kárpát-medence magyarsága megismerhette Pelsőc nevét és a szlovákiai magyarság sorstörténetét. „A te példád mondatja most már egyre hangosabban sokakkal, hogy nem csak az a költő, akinek életműve az elméleteket kiszolgáló irodalom eszközévé tud válni, az is költő, és nem is akármilyen, akinek a verseit olvassák, szavalják, megzenésítik és éneklik, nemcsak tájainkon, de egész Magyarország területén is. S te ilyen poéta voltál életedben, s ilyen maradsz halálodban is” – emlékezett Mács József, az íróbarát.

Dénes György elsőként vonult be Dél-Szlovákia-szerte a magyar iskolák falai közé. Hogy mennyire elevenen élnek gyermekversei a legkisebb olvasók körében, ezt bizonyítja a Katedra folyóirat felhívása is, amely a költő emlékének felidézésére kérte a magyar iskolák tanulóit, pedagógusait. A kezdeményezéshez a pelsőci iskola is csatlakozott. „Röviden ismertettük a költő életrajzát az alsó tagozatos gyerekek körében, kiállítást rendeztünk Dénes György megjelent köteteiből, a gyerekek pedig illusztrációkat készítettek a verseihez” – mondta Máté Adrienn pedagógus. Több mint húsz alsó tagozatos kisdiák szavalt azokból a verseiből, amelyek Pelsőccel vagy Gömörrel kapcsolatosak. „Mivel mi 15 község tanulóit gyűjtjük össze, mindenki megtalálta a saját faluja nevét Dénes György verseiben. Az óra végén megzenésített verseiből hallgattunk meg néhányat” – - mondta Király Katalin pedagógus. A gyerekekkel korábban egy Dénes György-albumot is készítettek. A felső tagozatosok, akiknél a költő tananyag is, önállóan gyűjtötték az ismereteket a költőről. A rendhagyó irodalomóráról és a költő emlékére készített egyéb műsorairól szóló dokumentumanyagot az iskola elküldi a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának. A közeljövőben a pelsőci iskola szeretné felvenni a tavaly elhunyt költő nevét.
KOVÁCS ÁGNES
Új SzóA hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=339