Sikeresen zárult a SZMÍT rendezvénysorozata
Dátum: 2008. május 09. péntek, 17:00
Rovat: Rólunk írták


Magukhoz engedték a verset

Ebben a hónapban a költészet napja alkalmából Engedj magadhoz egy verset címmel indított rendezvénysorozatot a Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT) a hazai magyar gimnáziumok és középiskolák bevonásával
.

Az eseménysorozat nyolc napon keresztül tartott. A húsz kijelölt iskolából tizenkilenc örömmel elfogadta a felkérést, és megnyitotta kapuit a költők és színművészek előtt. A rendezvény alkalmat adott arra, hogy a fiatalok megismerkedjenek a kortárs irodalommal és irodalmárokkal, hiszen köztudott, hogy a tanrend ezt nem teszi lehetővé.
Az első rendezvény a lévai gimnáziumban valósult meg április 1-jén. Az iskola dísztermében Hajtman Béla igazgató mutatta be a diákoknak a vendégeket: Vida Gergely költőt és a verseket felolvasó Gál Tamás színművészt. A bemutatkozás nagyszerűen sikerült, máskor is szívesen fogadnak hasonló felkérést. Délután a zselízi gimnáziumban folytatódott a költészet napi megemlékezés Balázs F. Attila részvételével. Gál Tamás, aki a rendezvényt vezette, összesen tizenhárom költő verseit olvasta fel. A színművész a továbbiakban Németh Zoltánnal az ipolysági, Barak Lászlóval a párkányi, Tóth Elemérrel a pozsonyi, Tőzsér Árpáddal a szenci, Cselényi Lászlóval a somorjai, Z. Németh Istvánnal és Zirig Árpáddal a komáromi, Tóth Lászlóval az érsekújvári, Hizsnyai Zoltánnal a gútai gimnáziumba látogatott el. Nagymegyeren Kulcsár Ferenc versei kaptak főszerepet. A költő betegsége miatt nem tudott részt venni az előadáson, helyette Bodnár Gyula mutatta be Kulcsár munkásságát. Varga Lívia színművész első állomása Bodrogköz volt. Királyhelmec gimnáziumának Gál Sándor költővel kedveskedtek a költészet napja alkalmából. Ezt követően  elkísérte még Szászi Zoltánt Gömör szívébe, a rimaszombati Tompa Mihály Gimnáziumba, Mizser Attilát a losonci Építőipari Szakközépiskolába, Krausz Tivadart Kassára, a Márai Gimnáziumba, Ardamica Zoránt Fülek, valamint Gyüre Lajost Szepsi gimnáziumába. A tanulók a legtöbb iskolában felkészültek voltak, és kérdésekkel bombázták a vendégeket. Az SZMÍT minden egyes költőről szórólapot készíttetett, melyen szerepelt a költő egy adott verse, rövid életrajza, a társaság bemutatása, valamint számos fotó a megvalósult rendezvényekről. A szórólapokat az iskolák időben megkapták, így a diákoknak alkalmuk volt betekintést nyerni a költők munkásságába.

A rendezvénysorozatot Hodossy Gyulával, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnökével zárták Galántán, a Kodály Zoltán Gimnáziumban.

Nagy Erika

Új SzóA hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=332