Elhunyt Szegedy-Maszák Mihály
Dátum: 2016. július 25. hétfő, 20:06
Rovat: Híreink


Meghalt az összehasonlító irodalomtudomány és a fordításelmélet ismert kutatója, Szegedy-Maszák Mihály.
Hetvenhárom éves korában elhunyt Szegedy-Maszák Mihály, az ELTE BTK professor emeritusa – olvasható a Pesti Bölcsész Akadémia Facebook-oldalán. Legutóbbi könyve, a Jelen a múltban, múlt a jelenben néhány hete jelent meg a Pesti Kalligramnál.

Szegedy-Maszák a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja volt. Többek közt az összehasonlító irodalomtudományt és a regényelméletet kutatta. Főszerkesztője volt a háromkötetes A magyar irodalom történeteinek, amely 2007-ben jelent meg. Könyvvel jelentkezett Kemény Zsigmondról (1989), Márai Sándorról (1991) és Ottlik Gézáról (1994), az összehasonlító irodalomtudomány magyar örökségének hírét vitte külföldre is.

Cambridge-ben is kutatott

Az irodalomtörténész 1943. június 23-án született Budapesten, 1961-ben vették fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) magyar–angol szakára. Tanári diplomát 1966-ban, bölcsészdoktori címet egy évvel később szerzett, közben a Cambridge-i Egyetemen is posztgraduális tanulmányokat folytatott. Tudományos munkatársként, majd főmunkatársként 1981-ig az MTA Irodalomtudományi Intézetében dolgozott. Négy évig a József Attila Tudományegyetem adjunktusa is volt, 1981-ben pedig az ELTE irodalomtörténeti tanszékének lett a docense. Előbb egyetemi tanári, majd tanszékvezetői rangra emelkedett, az összehasonlító irodalomtudományi tanszéket pedig tizennégy évig vezette. Tanított és kutatott a Cambridge King’s College-ben, az American Council of Learned Societiesnél, illetve az Indiana Egyetemen. A Hungarian Studies felelős szerkesztője lett 1987-ben, később pedig főszerkesztette a Protestáns Szemlét, és bekerült az Arcadia, valamint a Filológiai Közlöny szerkesztőbizottságába is.

Az irodalomtörténészt 1998-ban választották a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjává, négy évvel később pedig az MTA Irodalomtudományi Bizottság elnöke lett. 1998 és 1999 között a frankfurti könyvvásáron való részvétel miniszteri biztosaként tevékenykedett. A Collegium Budapest tudományos tanácsadó testületének tagja lett 2000-ben, de volt a Magyar UNESCO Bizottság alelnöke és a Habsburg Történeti Intézet tudományos tanácsadója is.

Alföldi-díjat 1995-ben, Széchenyi-díjat 2003-ban kapott, 1997-ben pedig átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét.

Megverekedett Adyért

A XIX–XX. századi angol, amerikai, francia és magyar irodalom mellett irodalom- és fordításelméletet, valamint összehasonlító irodalom- és kultúratudományt kutatott.

„A Nyugatot és a Nyugat ellenzékét egyformán elfogadom a magyar kultúra részének. Szabó Dezső, aki írt a Nyugatba, utána szembekerült azzal. Nem szerencsés, hogy viszonylag keveset foglalkoznak vele. A magyar kultúrának vannak viszonylag kétesnek tekintett részei, ezekkel többet kellene foglalkozni. […] El kellene tűnődni azon, elképzelhető-e, hogy egy mű különböző szempontokból értékőrző, nem újító, mégis jelentős” – vallotta Veiszer Alinda Záróra című műsorában néhány éve, ahol a kánont szükséges rossznak nevezte.

A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1802