Magas magyar kitüntetést kapott Duba Gyula
Dátum: 2015. május 12. kedd, 10:08
Rovat: Híreink


Életműve elismeréseként a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét adományozta Áder János magyar államfő Duba Gyula írónak, aki kedden vette át a magas állami kitüntetést Magyarország pozsonyi nagykövetségén.
A kitüntetést, amelyet az egyetemes magyar irodalmat gazdagító, jelentős prózaírói életműve elismeréseként érdemelte ki a József Attila-díjas, érdemes művész, Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete adta át.A nagykövet a kitüntetettet a felvidéki magyar kortárs prózaíró nemzedék egyik legtermékenyebb és legtehetségesebb írójának nevezte, hangoztatva, hogy Duba Gyula egész életében - igaz nem a divat elvárásai szerint - odaadással végezte irodalmi tevékenységét. "Ha egy mondattal kellene jellemeznem, akkor Fónod Zoltán irodalomtörténész szavai jutnak az eszembe: a magyar sors, a magyar szülőföld hűségese, makacs krónikása ő" - mondta Czimbalmosné Molnár Éva.

Duba Gyula a kitüntetést olyan jó érzést kiváltó, nagy megtiszteltetésnek nevezte, amellyel nem számolt. "Az ember soha nincs tisztában azzal, hogy mit ér az, amit egész életében csinál" - mondta, hozzáfűzve: az, hogy immár "az irodalom hadseregének tisztje lett", számára merőben szokatlan, ugyanakkor nagyon kitüntető érzés.
Duba Gyula 1930 június 8-án született Hontfüzesgyarmaton. Tanulmányait a lévai állami gimnáziumban, majd a kassai Gépészeti Szakközépiskolában és a Szlovák Műszaki Egyetem Gépészeti szakán végezte Pozsonyban. Szakmai karrierjét a Hét hetilapban kezdte, majd az Irodalmi Szemle munkatársa volt, később pedig a Madách Könyv- és Lapkiadó főszerkesztőjeként tevékenykedett. A múlt évszázad kilencvenes éveitől szabadfoglalkozású író, többtucat kötet szerzője, 2005 óta a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának rendes tagja.
Forrás: Új Szó


A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1691