Teret nyitottak a művészeteknek
Dátum: 2007. április 16. hétfő, 18:46
Rovat: Rólunk írták


Új Szó, 2007. 04. 16.

Komoly érdeklődés mellett Tornalján a hétvégén első ízben rendezték meg az Európai Művészeti Napokat.

Tornalja központi terét 2008 év végéig át kívánják építeni, a tervek szerint több fázisban, mintegy hat és fél millió koronás költségvetésből. Részben a városi kasszából, nagyobb hányadában pályázati forrásokból fogják előteremteni a kívánt összeget, a pályázatok kidolgozása már folyamatban van. Teljes burkolatrekonstrukció, a zöldterületek átalakítása, a közvilágítás modernizációja, a gyalogjárók áthelyezése és modernizációja vár a térre, ahol szoborparkot, kávézót, igazi régi korzóhangulatot árasztó létesítményeket kívánnak megépíteni.
Az új nevet kapó és átépítésre váró tér alapkőletételére sem politikusokat, hanem az európai kultúra hazai jeleseinek számító alkotókat hívtak a helyiek. Avató beszédet Jozef Leikert, a Szlovák ĺrók Társulatának elnöke és Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő mondtak. Mindketten azt hangsúlyozták, a mai európaiságot semmi nem tudja jobban kiemelni, mint a kultúra, a művészet, amely határtalan, s amely nem elválasztja a nemzeteket és nemzetiségeket, hanem összeköti őket és hidat épít, konfliktusokat old fel és előz meg. A tér alapkőletétele után az Európai Művészetek Tere első köztéri szobrának alapkövét is elhelyezték. A szobor a húsz éve éppen Tornalján tragikus körülmények közt elhunyt Dúdor István festőművésznek állít emléket, a szobor alkotója Cselényi Árpád képzőművész.
A tornaljai Európai Művészeti Napok mérlegeként elmondható, a város lakosságának minden korosztálya, színes, minden igényt kielégítő, hol kamarajellegű, hol pedig félezernél is több érdeklődőt mozgósítani tudó rendezvényeken vehetett részt. Dubovský László, Tornalja polgármestere lapunknak elmondta, a város
lakosságának túlnyomó többsége nagyra becsüli a kultúrát és a művészeteket, most az a feladata a városvezetésnek, a lehetőségek szerint mindent megtegyenek azért, hogy legyen jobb a gazdasági és a szociális helyzet is. „Három napon át kiváló rendezvények egész során vehettek részt a polgárok, főleg a fiatalok számára szerveztünk sok kiemelkedően magas színvonalú rendezvényt. A Magyar Köztársaság Kulturális Intézete, a Szlovákiai Magyar ĺrók Társasága, a Rovás Polgári Társulás, és a médiapartnerként rendezvényünket országos viszonylatban közismertté tevő Új Szónak köszönhetően egy nem hagyományos, nagyon színes, emlékezetes rendezvénysorozatot tudtunk megszervezni. Biztos vagyok abban, lesz folytatása” – mondta Dubovský László.
SZÁSZI ZOLTÁN

A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=162