Minimalizmus a lírában: Balázs F. Attila 60. születésnapján
Dátum: 2014. január 21. kedd, 09:14
Rovat: Rólunk írták


Bensőséges, jó hangulatú ünnepségen köszöntötték barátai és író társai Balázs F. Attilát 60. születésnapja alkalmából.
A Szlovákiai Magyar Írók Társaságában hagyomány, hogy a kerek születésnapot ülő pályatársat felköszöntik.
Január 18-án a nagymegyeri Plauter kúriában egy hosszúra nyújtott ebéden – ami vacsorával ért véget -, kellemes zene és jóízű beszélgetés mellett most a hatvanéves Balázs F. Attila író, költő, könyvkiadó volt az ünnepelt.


Elsőként Aich Péter pozsonyi író, publicista kapott szót, aki „tapasztalatból" tudja, hogy „ilyen korban az ember már túl van a nehezén, s élete legfontosabb bolondságait is elkövette – bár azért van még esélye, hogy tetézze azokat. Egy alkotó lélek ugyanis többnyire meglepetéssel fenyeget, s ez Balázs F. Attiláról is jó okkal föltételezhető", indította a köszöntőt, amelyet portálunkon teljes terjedelemben közlünk.
Hodossy Gyula, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke és Nagy Erika a társaság titkára egy díszes tollal ajándékozta meg a költőt, mondván, hogy a tollal, papírra írt verseknek nagyobb az esélyük, hogy megmaradnak. Hodossy Gyula az irodalomban tevékenykedők társadalmi megbecsülésének hiányáról szólt, és azt kívánta, hogy a kortárs írók, költők találják meg azokat a fiatal pályakezdőket, akinek a stafétát tovább adhatják.
Szabó József, Magyarország pozsonyi nagykövetségének kulturális attaséja is meleg szavakkal köszöntötte Balázs F. Attilát, és megköszönte neki, hogy írói, költői és kiadói tevékenységével, a román és a magyar irodalom közötti kapcsolatok építésével gazdagítja a magyar kultúrát.
Végül Csáky Pál politikus, közíró mondott pohárköszöntőt és kívánt alkotó kedvet, sok sikert az ünnepeltnek.
Az ünnepi asztalnál ott volt a közélet több képviselője, mint Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, Berényi József, az MKP országos elnöke és Bacsó László, Nyárad polgármestere, az MKP járási elnöke és Pogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért igazgatója is. Köszöntötte az ünnepeltet Haraszti Mária, aki húsz éven át feleségként segítette Balázs F. Attila pályáját és az alkotó munka ma is összeköti őket. És nem utolsó sorban együtt ünnepeltek a kortárs irodalom jeles képviselői: Gágyor Péter, Jakubecz Márta, Kulcsár Ferenc, Zirig Árpád, Fellinger Károly, Z. Németh István és a neves dunaszerdahelyi képzőművész, Lipcsey György.
Ahogy írók, költők közt természetes, előkerült és kézről kézre járt néhány könyv, amelyek éppen Balázs F. Attilának, az AB-ART kiadónak köszönhetően jelentek meg a napokban: például Kulcsár Ferenc „Mindig" verseskötete és Gágyor Péter „Volt városom" című, impozáns kivitelezésű könyve.A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1584