Opus 2013/1
Dátum: 2013. április 25. csütörtök, 09:13
Rovat: HíreinkA 2013-as év első számát Tóth László nyitja, a tavalyi Arany Opus pályázat bírálóbizottságának munkájáról szóló beszámolójával, kiemelve, hogy a pályázók élmezőnyének megnevezését illetően nem voltak jelentősebb eltérések, csupán a súlypontok elhelyezésében akadtak némi különbségek köztük. Tőzsér Árpád szintén hozzáfűz néhány megjegyzést az Arany Opus 2012-es pályázat anyagához, szerinte a tavalyi nem érte el a korábbi évek Opus-anyagának színvonalát. Ezt követően olvasható a nyertes pályamű (Szépp Róza), Szászi Zoltán tollából. 


Újabb értékelések következnek, elsőként Jitka Rožňová osztja meg gondolatait a hazai magyar szerzők 2011-ben megjelent versesköteteinek értékeléséről, majd Vida Gergely írja le véleményét az adott év prózaterméséről. A Közelmúlt rovatban Kiss Péntek József a hatvanéves Jókai Színházról elmélkedik, s arról, hogy a színházaknak alázatra lesz a legnagyobb szükségük, ha a következő több mint fél évszázadot illetően is a túlélésre rendezkednek be. A Fikciókban olvasható Grendel Lajos újabb regényrészlete, Száz Pál novellája és Ayhan Gökhan kisprózája. A Horizontok Pier Paolo Pasolini három versével nyit Csehy Zoltán fordításában, majd Rácz Boglárka két versét Czucz Enikő Orrtúrás című verse követi. A Hölgyválaszban Petres Csizmadia Gabriella tanulmánya az én-szövegekre helyezi a hangsúlyt, Méry Erzsébet gondolatait Hajnóczy Péter Nóra című hagyatéki szövegére élezi ki, majd Deisler Szilvia esszéje következik Elizabeth Kostova Hattyútolvajok című regényéről. A Hogyan beszélgessünk bulin csajokkal című novellát Hegedűs Norbert vizsgálja és próbálja meghatározni a Gaiman sci-fihez való viszonyát, H. Nagy Péter tanulmánya az evolúció hajtómotorjára, a rokonszelekcióra épül.  Hegedűs Orsolya kommentárjából megtudhatjuk, hogy vannak olyan művek, melyek nem, vagy kevésbé szorulnak rá arra, hogy újra reklámozzák őket. Példaként Philip K. Dick Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? című alkotását említi. 
A Palimpszeszt Alabán Ferenc tanulmányával kezd, melynek témája a nyelvi hagyományok ismerete és ápolása. Vízkeleti László a 2011-ben megjelent Magyarok Szlovákiában sorozat hetedik darabjáról írt recenziót. A lapszámot a performansz-művészet terén végzett tevékenységéről ismert Szombathy Bálint művei illusztrálják, őt Miško Šuvakovic mutatja be. 
Az Opus egyik melléklete a folyóirat  huszonegy számának repertóriumát tartalmazza, a másikban pedig megemlékeznek a januárban elhunyt Bereck Józsefről. A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1494