Átadták az idei Turczel-díjat
Dátum: 2012. november 20. kedd, 20:53
Rovat: Rólunk írták


IPOLYSZALKA. Szeberényi Zoltán vehette át idén a Turczel-díjat a Szlovákiai Magyar Írók Társasága által megrendezett Tudományos és ismeretterjesztő konferencián.
 
A szlovákiai magyar irodalmi élet jeles képviselői 5. alkalommal találkoztak Turczel Lajos szülőfalujában, Ipolyszalkán, hogy a szlovákiai magyar írók tevékenységéről, publikációikról, s az irodalmi élet eseményeiről beszélgessenek. A Szlovákiai Magyar Írók Társasága és a helyi önkormányzat által szervezett Tudományos és ismeretterjesztő konferenciával Turczel Lajos emlékének adóznak.


"Halála után úgy döntött a Szlovákiai Magyar Írók Társasága, hogy minden évben egy konferenciát hív össze itt szülőfalujában, egyrészt, hogy emlékezzünk rá. Az ő tudományos munkássága ösztönöz minket arra, hogy buzdítsuk azon tudósokat, akik itt Szlovákiában élnek és dolgoznak és magyarul alkotnak, hogy minden évben egy alkalommal jöjjenek ide és itt egy-egy témára formáljanak valamiféle vitát, beszélgetést“ - mondta portálunknak Hodossy Gyula, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke. 

Idén az írószövetség Szeberényi Zoltánnak ítélte oda a Turczel-díjat, akinek irodalomtörténeti és irodalomkritikai munkássága széleskörű, s egyedül ő írt monográfiát Turczel Lajosról. „Meglepetéskén ért, igaz, hogy rajtam kívül senki nem írt monográfiát Turczelról, tehát az egész életmű feldolgozását még nem végezték el. Nagyon remélem, ez indító ok lesz arra, hogy valaki aztán teljesebb monográfiát (írjon), amibe beletartozik sokminden“ - nyílatkozta a Hírek.sk-nak Szerebényi Zoltán pedagógus, író.

„Most mint irodalomtörténész kapta ezt a Turczel-díjat, de valójában ő nemzedékek nevelője, a nyitrai magyar tanszék vezetője, oszlopos tagja és a legkiválóbb tanára volt" -méltatta Szeberényi Zoltánt Kovács László nyugalmazott tanár, tankönyvíró.

A konferencia résztvevői köszöntötték az idén 90 éves Burián László atyát, majd megemlékeztek a nemrég elhunyt Pénzes István íróról és tiszteletüket tették Turczel Lajos sírjánál is, a helyi temetőben.


A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1397