Megjelent az Opus 2012/2-es száma
Dátum: 2012. május 17. csütörtök, 10:49
Rovat: HíreinkAz idei második Opus Így írtok ti blokkal indít, melyben H. Nagy Péter és Kiss Tímea értekezik a paródiáról. Őket követi Csanda Gábor elbeszélése, szintén a paródia hangnemében, Vida Gergely verse, valamint további négy paródia Erdélyi Z. Jánostól, Nyerges Gábor Ádámtól, Ardamica Zorántól és Petrence Sándortól.


 

A Fikciók blokkban négy prózát olvashatunk, köztük egy elbeszélésfüzért Mészáros Lászlótól, kisprózákat és elbeszélést Koncz Csillától, Tóth Tímeától illetve Százdi Sztakó Zsolttól.

Esszékkel és tanulmányokkal folytatódik a Mozgóképek és a Palimpszeszt blokk, az előbbiben Vida Gergely Műfajvírusok című tanulmánya, majd Lőrincz Gábor esszéje és H. Nagy Péter Túlvilági (ki)hívások c. tanulmánya olvasható. A Palimpszeszt egy újabb tanulmányt közöl Hegedűs Orsolyától Wayne Chapman Karnevál c. regényének poétikájáról és Csanda Gábor kritikáját Kálmán Gábor Nova c. regényéről. A blokk az illusztrátor bemutatószövegével ér véget, melyet Hushegyi Gábor tolmácsolásában olvashatunk.

A folyóirat két melléklettel jelent meg, melyek a következők: Szlovákiai magyar könyvek 2011 - a tavaly megjelent magyar nyelvű kiadványok bibliográfiai leírása - , és A Szlovákiai Magyar Írók Tájékoztatója az elmúlt két hónap irodalmi eseményeiről.

-tzs-

 A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1312