Gyászjelentés
Dátum: 2012. február 29. szerda, 13:53
Rovat: HíreinkÉlete 78. évében, hosszan tartó súlyos betegség után szerdán elhunyt Fukári Valéria filológus, irodalom- és művelődéstörténész, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának (SZMÍT) tagja.
Fukári Valéria  Pozsonypüspökiben született 1934. december 4-én.  A Károly Egyetem magyar–szlovák szakán szerzett diplomát 1959-ben.


Korábban az Új Szó, a Természet és Társadalom szerkesztője, majd a Tatran Kiadó magyar üzemében, a Madách Könyv- és Lapkiadóban a szlovák és a cseh irodalom lektora volt. A rendszerváltozást követően nyugdíjazásáig a Madách Kiadó szerkesztőjeként tevékenykedett.

Foglalkozott Štefan Krčméry, Krammer Jenő, Schöpflin Aladár, Romain Roland, Böhm Károly és M. Yourcenar munkásságával. A konszolidációs időszakban politikai okokból nem publikálhatott, ekkor genealógiai, család-, oktatás- és művelődéstörténeti kutatásokat végzett. Kutatásai a pozsonyi ágostai hitvallású evangélikus líceum és teológiai akadémia XIX. és XX. századi tevékenységére is kiterjedtek. Kritikákat, tanulmányokat közölt (szlovák nyelven is), főleg a kisebbségi magyar, valamint a szlovák és a cseh irodalom alkotásairól. Képzőművészeti cikkeket és publisztikai írásokat, filológiai, irodalomtörténeti, család és művelődéstörténeti dolgozatokat is írt.

Temetése 2012. március 5-én, 15 órakor, a pozsonypüspöki temetőben lesz. Azt megelőzően, 14 órakor a helyi Szent Miklós-templomban engesztelő szentmisére kerül sor.


A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1263