Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Augusztus
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 31418
Linkajánló
 Text-túra


Május második hétvégéjén szervezte meg a Szlovákiai Magyar Írók Társasága a Text-túra elnevezésű tábort, amely már évek óta nyújt kiváló lehetőséget a fiatal írópalánták számára, hogy neves költők, írók segítségével fejlesszék írói képességeiket.


A tábor résztvevőinek művészi elképzelései természetesen változóak, de mindegyikükben közös a vágy a további fejlődésre, ezért aztán nyitottak a kritikára. Idén az Albár melletti halastó adott helyszínt a tábornak, ahol négy mentor - Juhász Katalin, Hizsnyai Zoltán, Z. Németh István és Németh Zoltán – segített a fiataloknak.

A tábor első részében az eddig írt alkotások felolvasása és közös értékelése töltötte ki a programot. A mentorok célja ennek során felhívni a figyelmet a hibákra, de természetesen nem olyan módon, hogy az a még kevéssé tapasztalt alkotók kedvét elvegye az írástól. Hizsnyai Zoltántól megtudhattuk például, hogy nem lehet senki képességeiről végleges ítéletet mondani, hiszen a fejlődés esélye mindenkiben ott rejlik. Az elhamarkodott bírálat az irodalomban is sokszor tévesnek bizonyult.

A közös értékelés pedig azért fontos, hogy a fiatalok megismerkedjenek egymás műveivel, gondolataival, hiszen így nemcsak egymáshoz kerülnek közelebb, hanem a hibákból, egymás ügyes írói megoldásaiból is tanulhatnak.
A program másik részében a fiatalok egy-egy mentorhoz kerültek, hogy kisebb csoportokban finomítsák műveiket, esetleg valamilyen konkrét témát dolgozzanak fel a saját stílusuknak, képességeiknek megfelelően. Vasárnap nagy sikert aratott ama feladat, amely keretén belül véletlenül összeválogatott mondatokat kellett egy rövid prózai alkotásba fonni. Igazán érdekes művek születtek, sokszor a fiatal alkotók saját határaikon is túlléptek, ezzel is bizonyítva, hogy hasznosak az ilyen rendezvények.

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága idén a hagyományokhoz híven még két hasonló tábort szervez a fiatalok számára. Az első a hagyományos nyári tábor, amely majd július 21-én kezdődik.

Felvidék Ma, rp
  
Kapcsolódó linkek
· Több hír:
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
:

Elhunyt Dénes György

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.09 másodperc