Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Július
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 33050
Linkajánló
 KASSAI THÁLIA SZÍNHÁZ FELHÍVÁSA

Híreink
Kedves magyar testvéreink !


A  kassai  Thália  Színház veszélybe került. Fenntartó szerve a világgazdasági válságra hivatkozva olyan mértékben csökkentette költségvetési támogatását, amely nem teszi lehetővé a 2009/2010-es színházi évadban egyetlen előadás bemutatását sem. Viszont amennyiben az intézmény nem játszik és ezért nem lehet közönsége, az ürügyet szolgáltathat annak megszüntetéséhez.
A 2. világháború után húsz évig tartott, amíg Kassán, ebben a magyar történelem szempontjából ősi városban sikerült újjáalakítani a magyar színházat. Felvidéki magyar emberek, szövetkezetek és intézmények adták össze az induláshoz szükséges összegeket. Színházunkat Vox humananak – Emberi hangnak szerettük volna elnevezni, ám ezt a  Dubcseki viszonylagos „enyhülés” utáni párt-és állami vezetés betiltotta. Az 1969-ben induló új magyar színház  ezért a THÁLIA nevet vette fel.
Nem volt könnyű az 1969 – 1989 közötti húsz év. Egyrészt eleget kellett tenni az akkor már több mint másfél évszázados kassai magyar színjátszó hagyományoknak, amelyet Déryné, Megyeri, Szilágyi, Udvarhelyi, Egressy Béni és Egressy Gábor valamint a Latabárok és még sokan mások hoztak létre. Itt volt minden idők egyik legnagyobb magyar drámájának: Katona József Bánk bánjának ősbemutatója 1833. február 15-én. Másrészt eleget kellett tenni a rendszer politikai elvárásainak, s mivel azok nem bíztak a kassai színházvezetésben, ezért a társulatot a komáromi Magyar Területi Színházhoz kapcsolták. Ennek a színháznak a kötelékéből sikerült a rendszerváltást követően 1990-ben kiszabadulni.
Színházunk azóta önállóan működik. Évadonként 6 – 8 bemutató előadást tart, s nagyon aktívan hozzájárul nem csak a kassai magyarság, hanem az egész Felvidék magyar hagyományinak, a nyelvnek és önazonosságtudatának megtartásához.
1996-99 között az akkori mečiari kulturális vezetés megkísérelte az intézmény megszüntetését, azonban a színészek hite és akarata ezt meghiúsította. A Thália 1999 után újra talpra állt és sok-sok jó előadással örvendeztette meg közönségét határokon innen és túl. Művészi szintjéről csak a legutóbbi 2009-es megmérettetésen elért eredményeket a Magyar Színházak XXI. Kisvárdai Fesztiválján elért díjakat említjük. Színházunk megkapta Kisvárda Város
Közönségdíját és a szakmai zsűritől a fesztivál „Legjobb Szórakoztató Előadásának Díját”.
Ezt a színházat – Szlovákia összesen két magyar hivatásos színházából az egyiket – a megszűnés fenyegeti. Most a gazdasági válság leple alatt és ürügyén jött a veszély, amelyet még tetéz a hírhedt szlovákiai „Államnyelv”-törvény is, amelyet a szeptember 1-i életbelépését követően alighanem fokozottan fognak alkalmazni a hivatalosan 20% magyar lakosságot nem kimutató Kassán és környékén is.
Amennyiben sikerül színházunk aktivitását megtartani- s ennek anyagi hátteréhez kérünk Önöktől segítséget – akkor a megszüntetés veszélye csökkenhet, sőt el is hárulhat.

Adományaikat kérjük juttassák el  a színház által létrehozott polgári társuláshoz a „THÁLIA  SZÍNHÁZI TÁRSULÁS – DIVADELNÉ  ZDRUŽENIE  THÁLIA címére, amelynek külföldről használható bankszámlaszámát az alábbiakban közöljük:
     

DIVADELNÉ  ZDRUZENIE  THÁLIA
IBAN SK 28 5200 0000 0000 11358737
SWIFT CODE: OTPV SK BX

OTP Banka Slovensko a.s.
Stúrova 5. 813 54 BRATISLAVA

Köszönjük !


thaliaszinhaz.sk    VOX  HUMANA
THÁLIA  SZÍNHÁZ
 KASSA


Ez  év  őszén ünnepeljük  a  kassai THÁLIA  Színház megalapításának
40.
évfordulóját.


A  szlovákiai magyarság egyetlen olyan  intézménye, amely nem a korabeli pártállam kezdeményezéséből, hanem közakaratból és közadakozásból jött létre - születésének 40. évfordulóján nehéz anyagi helyzetbe került. A gazdasági válság lecsökkentette korábban is alacsony  költségvetési támogatását. Az intézmény léte veszélybe került.

Negyven évvel ezelőtt a szlovákiai magyarság önfeláldozásának és anyagi támogatásának köszönhetően alakulhatott meg második magyar színházunk a THÁLIA. Ne hagyjuk, hogy négy évtized elteltével megszűnjön!

A  THÁLIA  Színházi Társulás gyűjtést hirdet a THÁLIA SZÍNHÁZ javára.

 Amennyiben megnyerjük a köz támogatását,  úgy az intézmény a 2009/2010-es színházi évad terveit mindannyiunk örömére megvalósíthatja. Az eddigiekhez hasonlóan pedig nem csak a kassai nézők láthatják produkcióit, hanem egész Szlovákiában és a határokon túl is vendégszerepelhet.
Ha nem, akkor bemutató előadások és nézők hiányában ürügyet szolgáltathatunk a megszüntetési törekvéseknek.

Kérjük Önt tisztelt Hölgyem és Uram, segítsen a kassai Thália Színház megtartásában. Természetesen a támogatásra szánt összeg is lényeges, azonban ennél sokkal fontosabb a segítő szándék.
Az adományozók nevét az összeg feltüntetése nélkül közöljük a  40. évfordulóra készülő kiadványunkban.

Adományaikat várjuk:
1.    Banki átutalással: Divadelné združenie Thália, OTP Banka Slovensko, č.ú.: 11358737/5200
2.    Postai pénzes utalvánnyal: Thália Színházi Társulás, Timonova 3.  040 01 Košice
3.    Személyesen a Thália Színház gazdasági vagy szervezési osztályán, a Kassa, Timonova 3.  címen.
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Híreink
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Híreink:

XIX. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Híreink

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.19 másodperc