Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Május
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 30604
Linkajánló
 Rólunk írták: ElláGyula, Gyulagyöngye és Gyalu

Rólunk írták
Tizedik alkalommal rendezte meg a Szlovákiai Magyar Írók Társasága a
Fiatal Írók Táborát


A háttérben lágyan ringadozó gabonamezők, szürke libacsapat szárnyverdeső nekiveselkedése, ligetek és istállók; az előtérben pedig kölyökvukk korú szerzőket okítottak bölcs, sokat tapasztalt Karakok.

Ahogy azt Nagy Erika, a szervezet titkára elmondta, hagyományos rendezvényről van szó, idén mégis változott némileg az összkép. Az elmúlt években a táborban a fiatal írókat leginkább a már publikáló, nemegyszer kötettel rendelkező, így „íróvá avatott” generáció képviselte, mellettük jelentek meg néhányan a Pegazus pályázat győztesei közül. Ezzel szemben most kifejezetten a „palántáké” volt a pálya. Idén emlékeztünk meg az Iródia mozgalom elindulásának 25. évfordulójáról, részben ez a tény ihlette a gondolatot, hogy a tábor azokat a fiatalokat gyűjtse össze, akik most állnak a startvonalon, de hogy szerepelnek-e majd ilyen-olyan bibliográfiákban és repertóriumokban, az még a jövő zenéje. Meghívást kaptak a Pegazus idei és elmúlt évekbeli reményteljes résztvevői, illetve olyan ifjú alkotók, akik az SZMÍT honlapján elérhető Fiatal írók rovata kínálta lehetőséggel éltek. (Azok, akik elküldik írásaikat a társaság címére, mentort választhatnak, aki egy éven át segít az alkotó munkában. A mentor szerepét Bolemant László, Csepécz Szilvia, Cs. Liszka Györgyi, Hajdú István, Hizsnyai Zoltán, Hogya György, Juhász R. József, N. Tóth Anikó, Szászi Zoltán és Z. Németh István vállalta.)

A négynapos táborban a délelőttöket a műhelymunka kötötte le. N. Tóth Anikó, Hizsnyai Zoltán és Z. Németh István kezei között egy-egy csapat alakult a mintegy húsz résztvevőből, és formálódtak, alakultak a fiatalok által hozott szövegek is. Délután felolvasások, viták, megbeszélések, elemzések, kíméletesen is pontos élveboncolások követték egymást, este pedig egy-egy előadást, beszélgetést hallgathattak meg a táborlakók. Hodossy Gyula, az SZMÍT elnöke az Iródia 25 évéről mesélt, Grendel Lajos Kossuth-díjas prózaíróval Cs. Liszka Györgyi, a Vasárnap főszerkesztője beszélgetett, és külön est foglalkozott a szomszédos nemzetek kortárs irodalmával. Persze „előadók” és „hallgatók” nem különültek el élesen, hiszen a tábor alatt ki hosszabb, ki rövidebb ideig, de elérhető volt akár egy személyes beszélgetésre is.

S hogy mit is írnak a legfiatalabb fiatal szerzők? Erre a vasárnap esti táborzáró gálaműsor adott összesített választ, amikor a három csapat – az ElláGyula, a Gyulagyöngye és a Gyalu – tagjai felolvasták az előző napok során átalakult, szerkesztgetett műveiket. Örömhír, hogy színes a felhozatal: egyperces prózáktól és haikuktól kezdve a bölcseleti lírán át a romantikus történelmi regény(részlet)ig minden akad. A jövő generációja talán kicsit sokat foglalkozik az elmúlással, de sebaj – a fiatalság olyan betegség, ami hamar elmúlik...

LAKATOS KRISZTINA
Új Szó, 2008 7.29 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Rólunk írták
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Rólunk írták:

Vida Gergely kapta a Madách-díjat

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Rólunk írták

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.12 másodperc