Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Május
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 30607
Linkajánló
 Rólunk írták: Sikeresen zárult a SZMÍT rendezvénysorozata

Rólunk írtákMagukhoz engedték a verset

Ebben a hónapban a költészet napja alkalmából Engedj magadhoz egy verset címmel indított rendezvénysorozatot a Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT) a hazai magyar gimnáziumok és középiskolák bevonásával
.

Az eseménysorozat nyolc napon keresztül tartott. A húsz kijelölt iskolából tizenkilenc örömmel elfogadta a felkérést, és megnyitotta kapuit a költők és színművészek előtt. A rendezvény alkalmat adott arra, hogy a fiatalok megismerkedjenek a kortárs irodalommal és irodalmárokkal, hiszen köztudott, hogy a tanrend ezt nem teszi lehetővé.
Az első rendezvény a lévai gimnáziumban valósult meg április 1-jén. Az iskola dísztermében Hajtman Béla igazgató mutatta be a diákoknak a vendégeket: Vida Gergely költőt és a verseket felolvasó Gál Tamás színművészt. A bemutatkozás nagyszerűen sikerült, máskor is szívesen fogadnak hasonló felkérést. Délután a zselízi gimnáziumban folytatódott a költészet napi megemlékezés Balázs F. Attila részvételével. Gál Tamás, aki a rendezvényt vezette, összesen tizenhárom költő verseit olvasta fel. A színművész a továbbiakban Németh Zoltánnal az ipolysági, Barak Lászlóval a párkányi, Tóth Elemérrel a pozsonyi, Tőzsér Árpáddal a szenci, Cselényi Lászlóval a somorjai, Z. Németh Istvánnal és Zirig Árpáddal a komáromi, Tóth Lászlóval az érsekújvári, Hizsnyai Zoltánnal a gútai gimnáziumba látogatott el. Nagymegyeren Kulcsár Ferenc versei kaptak főszerepet. A költő betegsége miatt nem tudott részt venni az előadáson, helyette Bodnár Gyula mutatta be Kulcsár munkásságát. Varga Lívia színművész első állomása Bodrogköz volt. Királyhelmec gimnáziumának Gál Sándor költővel kedveskedtek a költészet napja alkalmából. Ezt követően  elkísérte még Szászi Zoltánt Gömör szívébe, a rimaszombati Tompa Mihály Gimnáziumba, Mizser Attilát a losonci Építőipari Szakközépiskolába, Krausz Tivadart Kassára, a Márai Gimnáziumba, Ardamica Zoránt Fülek, valamint Gyüre Lajost Szepsi gimnáziumába. A tanulók a legtöbb iskolában felkészültek voltak, és kérdésekkel bombázták a vendégeket. Az SZMÍT minden egyes költőről szórólapot készíttetett, melyen szerepelt a költő egy adott verse, rövid életrajza, a társaság bemutatása, valamint számos fotó a megvalósult rendezvényekről. A szórólapokat az iskolák időben megkapták, így a diákoknak alkalmuk volt betekintést nyerni a költők munkásságába.

A rendezvénysorozatot Hodossy Gyulával, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnökével zárták Galántán, a Kodály Zoltán Gimnáziumban.

Nagy Erika

Új Szó
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Rólunk írták
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Rólunk írták:

Vida Gergely kapta a Madách-díjat

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Rólunk írták

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.11 másodperc