Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Június
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 33040
Linkajánló
 Rendezvények: Díjeső a XIII. Őszi Írófesztiválon

HíreinkPárkányban szervezte meg a Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT) a XIII. Őszi Írófesztivált, melynek keretén belül Hizsnyai Zoltán, Barak László, Szalay Zoltán és Aich Péter a párkányi gimnáziumban, Juhász Katalin és Z. Németh István a helyi alapiskolában, Csóka Ferenc és Nagy Erika a kéméndi alapiskolában, Szászi Zoltán pedig a köbölkúti alapiskolában beszélgettek a tanulókkal. Az SZMÍT ping-pong csapata szokáshoz híven a gimnáziumban mérkőzött meg egymással és az iskola pár diákjával. Kora este vette kezdetét a Hotel Thermál konferenciatermében az Arany Opus Díj, és a Turczel-, valamint a Forbáth-díj ünnepélyes díjátadója, melyre szép számmal eljöttek az érdeklődők. Zenei betétről az esztergomi Szegő Csaba jazz zenész gondoskodott, a díjnyertes alkotásokat pedig Ollé Erik színművész olvasta fel a jó hangulatban telt ünnepségen.

 Az SZMÍT Arany Opus Díj címmel, idén 13. alkalommal írta ki a pályázatot szlovákiai magyar szerzők számára. A díj szabályzata értelmében a bírálóbizottság tagjai, Tőzsér Árpád, Grendel Lajos és Csanda Gábor külön értékelték a líra és a próza kategóriát.  A 23 pályázó közül 10 pályázott verssel, 13 prózával.  A próza kategóriájában a zsűritagok szavazatainak összevetése után a Pozsonyi metró jeligés, Fehér köd című, Tőzsér szerint „jól formált, esztétikailag kiérlelt novella” mellett döntöttek, a vers kategóriában pedig a „legkevesebb jelentésbeli és formai ellentmondást tartalmazó munkát”, az Angelica salutatio jeligéjű, Reneszánsz hármas című, terjedelmes verskompozíciót szavazták az első helyre. Ennek értelmében Z. Németh István a próza kategóriában, Szászi Zoltán pedig a líra kategóriában vehette át a pénzjutalom mellett az oklevelet, valamint Mayer Éva grafikusművész felajánlását, vagyis egy-egy képzőművészeti alkotást. Az SZMÍT választmányának döntése értelmében Forbáth-díjat vehetett át az ünnepségen Barak László, az aktuális kelet-európai problémakört boncolgató Én nem menni lakni külföld című könyvéért, amiért júniusban a legjobb magyar nyelvű alkotásnak járó Madách-díjat is átvehette. A díjazottról és a díjnyertes könyvről Vida Gergely, az SZMÍT választmányának tagja tolmácsolta gondolatait, aki szerint „Barak verseiben megszólaló szubjektumok cselekvései, napi rutinjai gyakran társadalmi-kulturális adottságok, kulisszák közt gondolhatók el, bomlanak ki.” Az  SZMÍT választmánya, a Tudományos és Ismeretterjesztő Irodalom Szekció vezetőségének javaslatára, munkájának elismeréseként Liszka József néprajzkutatót tüntette ki ebben az évben a Turczel Lajos-díjjal. A választmány másik tagja, Baka L. Patrik méltatta a díjazottat, aki úgy érezte, hogy azáltal, hogy Liszka József a díjazott, „oda-vissza hatás létesült, hisz a díj szakmai jelentősége is tovább nőtt így.” A méltató kiemelte, hogy Liszka „munkásságának fókuszában a folklorisztika elméleti problémái, tudománytörténete, az interetnikus és interkulturális kapcsolatok elemzése, a népi vallásosság és a szövegfolklór állnak.” 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Híreink
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Híreink:

XIX. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.28 másodperc