Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Május
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 27256
Linkajánló
 Teret nyitottak a művészeteknek

Rólunk írtákÚj Szó, 2007. 04. 16.

Komoly érdeklődés mellett Tornalján a hétvégén első ízben rendezték meg az Európai Művészeti Napokat.

Tornalja központi terét 2008 év végéig át kívánják építeni, a tervek szerint több fázisban, mintegy hat és fél millió koronás költségvetésből. Részben a városi kasszából, nagyobb hányadában pályázati forrásokból fogják előteremteni a kívánt összeget, a pályázatok kidolgozása már folyamatban van. Teljes burkolatrekonstrukció, a zöldterületek átalakítása, a közvilágítás modernizációja, a gyalogjárók áthelyezése és modernizációja vár a térre, ahol szoborparkot, kávézót, igazi régi korzóhangulatot árasztó létesítményeket kívánnak megépíteni.
Az új nevet kapó és átépítésre váró tér alapkőletételére sem politikusokat, hanem az európai kultúra hazai jeleseinek számító alkotókat hívtak a helyiek. Avató beszédet Jozef Leikert, a Szlovák ĺrók Társulatának elnöke és Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő mondtak. Mindketten azt hangsúlyozták, a mai európaiságot semmi nem tudja jobban kiemelni, mint a kultúra, a művészet, amely határtalan, s amely nem elválasztja a nemzeteket és nemzetiségeket, hanem összeköti őket és hidat épít, konfliktusokat old fel és előz meg. A tér alapkőletétele után az Európai Művészetek Tere első köztéri szobrának alapkövét is elhelyezték. A szobor a húsz éve éppen Tornalján tragikus körülmények közt elhunyt Dúdor István festőművésznek állít emléket, a szobor alkotója Cselényi Árpád képzőművész.
A tornaljai Európai Művészeti Napok mérlegeként elmondható, a város lakosságának minden korosztálya, színes, minden igényt kielégítő, hol kamarajellegű, hol pedig félezernél is több érdeklődőt mozgósítani tudó rendezvényeken vehetett részt. Dubovský László, Tornalja polgármestere lapunknak elmondta, a város
lakosságának túlnyomó többsége nagyra becsüli a kultúrát és a művészeteket, most az a feladata a városvezetésnek, a lehetőségek szerint mindent megtegyenek azért, hogy legyen jobb a gazdasági és a szociális helyzet is. „Három napon át kiváló rendezvények egész során vehettek részt a polgárok, főleg a fiatalok számára szerveztünk sok kiemelkedően magas színvonalú rendezvényt. A Magyar Köztársaság Kulturális Intézete, a Szlovákiai Magyar ĺrók Társasága, a Rovás Polgári Társulás, és a médiapartnerként rendezvényünket országos viszonylatban közismertté tevő Új Szónak köszönhetően egy nem hagyományos, nagyon színes, emlékezetes rendezvénysorozatot tudtunk megszervezni. Biztos vagyok abban, lesz folytatása” – mondta Dubovský László.
SZÁSZI ZOLTÁN 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Rólunk írták
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Rólunk írták:

Vida Gergely kapta a Madách-díjat

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.08 másodperc