Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
Július
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 33051
Linkajánló
 Opus 2013/1

Híreink

A 2013-as év első számát Tóth László nyitja, a tavalyi Arany Opus pályázat bírálóbizottságának munkájáról szóló beszámolójával, kiemelve, hogy a pályázók élmezőnyének megnevezését illetően nem voltak jelentősebb eltérések, csupán a súlypontok elhelyezésében akadtak némi különbségek köztük. Tőzsér Árpád szintén hozzáfűz néhány megjegyzést az Arany Opus 2012-es pályázat anyagához, szerinte a tavalyi nem érte el a korábbi évek Opus-anyagának színvonalát. Ezt követően olvasható a nyertes pályamű (Szépp Róza), Szászi Zoltán tollából. 


Újabb értékelések következnek, elsőként Jitka Rožňová osztja meg gondolatait a hazai magyar szerzők 2011-ben megjelent versesköteteinek értékeléséről, majd Vida Gergely írja le véleményét az adott év prózaterméséről. A Közelmúlt rovatban Kiss Péntek József a hatvanéves Jókai Színházról elmélkedik, s arról, hogy a színházaknak alázatra lesz a legnagyobb szükségük, ha a következő több mint fél évszázadot illetően is a túlélésre rendezkednek be. A Fikciókban olvasható Grendel Lajos újabb regényrészlete, Száz Pál novellája és Ayhan Gökhan kisprózája. A Horizontok Pier Paolo Pasolini három versével nyit Csehy Zoltán fordításában, majd Rácz Boglárka két versét Czucz Enikő Orrtúrás című verse követi. A Hölgyválaszban Petres Csizmadia Gabriella tanulmánya az én-szövegekre helyezi a hangsúlyt, Méry Erzsébet gondolatait Hajnóczy Péter Nóra című hagyatéki szövegére élezi ki, majd Deisler Szilvia esszéje következik Elizabeth Kostova Hattyútolvajok című regényéről. A Hogyan beszélgessünk bulin csajokkal című novellát Hegedűs Norbert vizsgálja és próbálja meghatározni a Gaiman sci-fihez való viszonyát, H. Nagy Péter tanulmánya az evolúció hajtómotorjára, a rokonszelekcióra épül.  Hegedűs Orsolya kommentárjából megtudhatjuk, hogy vannak olyan művek, melyek nem, vagy kevésbé szorulnak rá arra, hogy újra reklámozzák őket. Példaként Philip K. Dick Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? című alkotását említi. 
A Palimpszeszt Alabán Ferenc tanulmányával kezd, melynek témája a nyelvi hagyományok ismerete és ápolása. Vízkeleti László a 2011-ben megjelent Magyarok Szlovákiában sorozat hetedik darabjáról írt recenziót. A lapszámot a performansz-művészet terén végzett tevékenységéről ismert Szombathy Bálint művei illusztrálják, őt Miško Šuvakovic mutatja be. 
Az Opus egyik melléklete a folyóirat  huszonegy számának repertóriumát tartalmazza, a másikban pedig megemlékeznek a januárban elhunyt Bereck Józsefről. 
 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Híreink
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Híreink:

XIX. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.19 másodperc