Üdvözöl a(z) SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA!
Hungarian Slovak 
 FŐOLDAL | TAGJAINK | ALAPSZABÁLY | TISZTSÉGVISELŐK | DÍJAINK | ELÉRHETŐSÉGEINK | SZPONZORAINK |
Opus - szlovákiai magyar írók folyóirata
Arany Opus Díj - főoldal
Jócsik Lajos-breviárium
Díjazottak
Szociális Alap
Opusonline
Szolgáltatások
· Híreink
· Rovatok
· Irodalomórák
· Rendezvények
· Pályázatfigyelő
· Kritikák
· Köszöntők
· Könyvajánló
·Fiatal Írók Köre
· Fiatal Írók Rovata
· Arany Opus Díj
· Jubilánsok
· Hazai magyar Lap-és Könyvkiadók ajánlata
· Képgaléria
· Emlékhelyeink
· Rólunk írták
· Hírek archívuma
· Linkajánló
· Keresés
· Jelentkezési lap
·Választmányi határozatok
Naptár
December
Vas Hét Ked Sze Csü Pén Szo
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Szavazás
Mit gondolsz a weboldalunkról?

Nagyon jó!
Elég jó...
Nem elég jó...
Nagyon rossz!Eredmények
Szavazások

Szavazat 32942
Linkajánló
 Rólunk írták: Átadták az idei Turczel-díjat

Rólunk írták
IPOLYSZALKA. Szeberényi Zoltán vehette át idén a Turczel-díjat a Szlovákiai Magyar Írók Társasága által megrendezett Tudományos és ismeretterjesztő konferencián.
 
A szlovákiai magyar irodalmi élet jeles képviselői 5. alkalommal találkoztak Turczel Lajos szülőfalujában, Ipolyszalkán, hogy a szlovákiai magyar írók tevékenységéről, publikációikról, s az irodalmi élet eseményeiről beszélgessenek. A Szlovákiai Magyar Írók Társasága és a helyi önkormányzat által szervezett Tudományos és ismeretterjesztő konferenciával Turczel Lajos emlékének adóznak.


"Halála után úgy döntött a Szlovákiai Magyar Írók Társasága, hogy minden évben egy konferenciát hív össze itt szülőfalujában, egyrészt, hogy emlékezzünk rá. Az ő tudományos munkássága ösztönöz minket arra, hogy buzdítsuk azon tudósokat, akik itt Szlovákiában élnek és dolgoznak és magyarul alkotnak, hogy minden évben egy alkalommal jöjjenek ide és itt egy-egy témára formáljanak valamiféle vitát, beszélgetést“ - mondta portálunknak Hodossy Gyula, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke. 

Idén az írószövetség Szeberényi Zoltánnak ítélte oda a Turczel-díjat, akinek irodalomtörténeti és irodalomkritikai munkássága széleskörű, s egyedül ő írt monográfiát Turczel Lajosról. „Meglepetéskén ért, igaz, hogy rajtam kívül senki nem írt monográfiát Turczelról, tehát az egész életmű feldolgozását még nem végezték el. Nagyon remélem, ez indító ok lesz arra, hogy valaki aztán teljesebb monográfiát (írjon), amibe beletartozik sokminden“ - nyílatkozta a Hírek.sk-nak Szerebényi Zoltán pedagógus, író.

„Most mint irodalomtörténész kapta ezt a Turczel-díjat, de valójában ő nemzedékek nevelője, a nyitrai magyar tanszék vezetője, oszlopos tagja és a legkiválóbb tanára volt" -méltatta Szeberényi Zoltánt Kovács László nyugalmazott tanár, tankönyvíró.

A konferencia résztvevői köszöntötték az idén 90 éves Burián László atyát, majd megemlékeztek a nemrég elhunyt Pénzes István íróról és tiszteletüket tették Turczel Lajos sírjánál is, a helyi temetőben. 
Kapcsolódó linkek
· Több hír: Rólunk írták
· Több hír: szmit


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Rólunk írták:

Vida Gergely kapta a Madách-díjat

Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Web site powered by PHP-Nuke
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © 2005 by me.


Oldalkészítés: 0.15 másodperc