Szlovákiai magyar szép irodalom 2007
Dátum: 2007. június 06. szerda, 10:25
Rovat: Könyvajánló


 A Szlovákiai Magyar Írók Társaságának legfontosabb célkitűzései között szerepel a kortárs szlovákiai magyar szépliteratúra minél szélesebb körben történő népszerűsítése.


   Társaságunk ennek a törekvésének a jegyében 2004-től kezdődően – a Magyarországon évtizedek óta megjelenő Szép versek és Körkép antológia mintájára – minden évben kiadta a Szlovákiai magyar szép versek, valamint a Szlovákiai magyar szép próza című gyűjteményeket, amelyeknek az anyagát a szlovákiai magyar szépírók előző évben a sajtóban megjelent verseiből és prózáiból válogatta egy-egy neves anyaországi irodalmár.
    Az immár hagyománnyá nemesedett, népszerű ikerantológiát a 2007-es Ünnepi Könyvhétre is megjelentette Társaságunk, ám az eredeti koncepción két lényeges változtatást is eszközöltünkA szóban forgó antológiák megjelentetésével és forgalmazásával kapcsolatos eddigi tapasztalatokból azt a következtetést vonta le a SZMÍT választmánya, hogy az előző évi hazai líra- és prózatermés legjavát tartalmazó szöveggyűjteményeket célszerűbb egy kötetben az olvasóközönség elé tárni. Ez a megoldás ugyanis költségtakarékosabb, ráadásul a próza és a vers egy kötetben való szerepeltetése inkább módot ad az irodalmi anyagban fellelhető párhuzamok és ellentétpárok, a különböző poétikák, megszólalás- és szemléletmódok bemutatására, egyszersmind egy lényegesen nívósabb és izgalmasabb könyvmű létrehozására.
     A másik változás pedig az, hogy az antológia összeállítására idén két jeles szlovákiai magyar írót kértünk fel. A prózát Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, a versanyagot pedig Grendel Lajos Kossuth-díjas prózaíró válogatta. Meggyőződésünk, hogy e két kiemelkedő, az irodalomelméletben is járatos szerző értékszempontjai kellő minőségi garanciát jelentenek, másrészt a kötethez írott utószavaik a válogatás szempontjait és a kortárs szlovákiai magyar irodalomban jelen lévő szemléleti-poétikai különbözőségeket illetően is megfelelő eligazítást adnak.
     A Szlovákiai magyar szép irodalom 2007 című antológia szerzői között ott vannak széles körben ismert, élvonalbeli literátoraink legfrissebb alkotásai éppúgy, mint legreményteljesebb fiatal prózaíróink és költőink legjobban sikerült munkái. Minden együtt van tehát ahhoz, hogy a gyűjtemény mind a kritikusok, mind pedig az irodalombarátok körében sikert arathasson.

Aich Péter
Baranyovics Borisz
bettes István
Balázs F. Attila
Bolemant László
Dobry Judit
Bárczi Zsófia
Egyházi Dóra
Fehér Kriszta
Csóka Ferenc
Fellinger Károly
Gál Sándor
Duba Gyula
Gubo Gabriella
Kanovits Zoltán
Kulcsár ferenc
Hogya György
Mizser Attila
Németh Zoltán
Rácz Boglárka
Monoszlóy Dezső
Szászi Zoltán
Tóth elemér
Török Elemér
Szalay Zoltán
Varga Imre
veres Erika
Tóth László
Vankó Attila
Vida Gergely
Hizsnyai Zoltán
Végh Péter
Zirig Árpád
Z. Németh István

Kiadta a Szlovákiai Magyar Írók Társasága 
Felelős kiadó: Hodossy Gyula
A prózát Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, a versanyagot Grendel Lajos Kossuth-díjas prózaíró válogatta
Borítóterv: Juhász R. József
Megjelent 2007-ben
ára: 9,80 euro
Az antológia megrendelhető a 00421(0)31/552-76-94-es telefonszámon


A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=95