Írótábor kultúrszúnyogokkal
Dátum: 2009. július 31. péntek, 14:44
Rovat: Rólunk írtákAz Albáron található Relax Park festői, csendes környezetével ideális helyet biztosított az alkotáshoz.

A Szlovákiai Magyar  Írók Társasága (SZMÍT) által megrendezésre kerülő, a tízéves jubileumát tavaly ünneplő Fiatal Írók Tábora elsősorban a pályakezdő szerzők útját hivatott egyengetni, és lehetőséget nyújt arra, hogy a hazai irodalmi élet sarjadó tehetségei elismert írókkal szerkesztőkkel is találkozzanak. A résztvevők az alkotás technikáival, szakmai fortélyaival kerülhettek közeli kapcsolatba.

Az ötnapos rendezvény első napján Hodossy Gyula, az SZMÍT elnöke beszélt a résztvevőknek arról az irodalmi folyóiratról, melyet a Társaság most indít útjára Opus néven. A szlovákiai magyar írók lapja nyitott lesz a fiatal pályakezdők műveinek befogadására is. A legtöbb fiatal írónak szüksége van arra, hogy tapasztalt szerzők elolvassák és véleményezzék az írásukat. A Fiatal Írók Táborának éppen az a feladata, hogy a pályakezdésben segítse a fiatalokat.  Ebben az évben Hizsnyai Zoltán, Z. Német István és Juhász Katalin vállalta a mentor szerepét. Hőség ide, hőség oda, rendületlen hittel és akarással dolgoztak, megküzdve szúnyoggal, viharral, áramkimaradással,.A tábor második napján a magyarországi Bárka irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat szerkesztője Szabó Tibor mutatta be a lapot a fiataloknak, majd csapody Kingával felváltva saját írásukból olvastak fel, derűs perceket okozva a jelenlévőknek. Harmadik nap estéjén a pozsonyi Kalligram szerkesztője, Beke Zsolt volt a tábor vendége, és bizony több olyan fiatal volt jelen, akik először fogták kezükben a lapot. Ennek egyébként az is az oka, hogy a kiadott példányszámok közel egynegyede marad a hazai üzletekben, a többit a magyarországi terjesztők veszik át.
Negyedik este a gálaműsoré volt a főszerep, ugyanis mindhárom csapat egy-egy húszperces összeállításban mutatkozott be az átdolgozott és a táborban született írásokból. A felolvasásokat  a Golddies zenekar fergeteges zenéje tarkította, akik a hagyományos latin muzsikát képviselik nagy sikerrel.  Az éjszakába nyúló eredményhirdetésnek az időjárás is kedvezett, csak a szúnyogok szomja volt olthatatlan a kultúrára. Miután meghallgatták az eredményt, miszerint első helyen Z. Németh István Gyulagyöngye nevet viselő csapata érte el immár második alkalommal ez első helyezést, nyugovóra tértek. Második helynek megosztva a Gyalu és a Gyulam-bulam csapat örülhetett, Hizsnyai Zoltán és Juhász Katalin vezetésével. A vasárnap délelőtti táborbontás a „jövőre találkozunk” és érzékeny búcsú garmadával ért véget. A szúnyogok ekkor tiltakozásképpen a táborbontásért, tünetőleg elvonultak a térségről.

Nagy Erika (Új Szó)A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=728