Egy „állati jó” verseskötet
Dátum: 2009. január 09. péntek, 09:35
Rovat: Rólunk írtákPozsony. A szokásostól eltérően nem a Zichy-, hanem a Pálffy-palotában került sor kedden a Szlovákiai Írótársaságok Társulásának díjátadására, melynek keretében kiosztották a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának Forbáth Imre-díját is.


A helyszínváltást illetően a rendezvényen részt vevő mintegy félszáz író és irodalombarát alighanem egyetérthetett abban, hogy a Pozsonyi Városi Galériának ez a történelmi terme illőbb, az irodalomhoz és a művészetekhez közelebbi környezet az egyébként nem kevésbé előkelő korábbinál, a Zichy-palota tükörterménél. A társulás díját 2008-ban Viliam Klimáček Námestie kozmonautov (Űrhajósok tere) című regénye kapta, a szervezet folyóiratának, a Romboidnak a díját Márius Kopcsay, a szlovák PEN-központ díját Anton Hykisch vehette át.

A Forbáth-díjat az idén Németh Zoltán kapta Állati nyelvek, állati versek című verseskönyvéért. A Fero Lipták illusztrációival díszített nagyon szép kivitelezésű kötetet, mely szakmai és olvasói körökben is jelentős visszhangot kapott, a Kalligram jelentette meg 2007-ben. A mű értékelése során a versek játékos leleményessége, a működtetett nyelv elképesztő, huncut hajlékonysága, végső soron „állati jó”-sága említődött az esztétikai élmény egyik fokmérőjeként. A méltatás során a kötet egyik versének rögtönzött szlovák fordítása is elhangzott. A Forbáth-díjat, melyet a szlovákiai magyar írószervezet vezetősége ítél oda az előző évi legjobb hazai verseskönyvnek, korábban Barak László, Tóth László, Bettes István, Kulcsár Ferenc és Vida Gergely kapta. (cs)


A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=554