Meghívó
Dátum: 2008. november 19. szerda, 09:30
Rovat: Híreink


Kedves Barátunk,  

a Vámbéry Polgári Társulás
tisztelettel meghívja Önt és becses családját

Fóthy János: Oroszka évszázadai
című kötetének bemutató estjére
2008. november 20-ára, 18 órára a dunaszerhahelyi Vámbéry Irodalmi Kávéházba.
A kötetet Grendel Lajos Kossuth-díjas író mutatja be.


Oroszka története megérinti az olvasó lelkét, a gondolatait és világossá válnak az ősök cselekedetei, amelyeknek lényegét a minden körülmények közti talpon maradás képezte. Dr. Fóthy János minden lehetséges forrást felkutatott annak érdekében, hogy szülőfaluja, Oroszka története megmaradjon az utókor számára. Ez a helytörténeti munka minden korosztályt megérint és történelmünk kutatói számára is figyelemre méltó forrásanyagot jelent.
Szabó Endre, a balassagyarmati Jobbágy Károly Alapítvány kurátora

Az Oroszka évszázadai című könyv szerzőjét minden bizonnyal a szülőföld szeretete biztatta műve megírására. Az a meggyőződés vezette, hogy helytörténeti munkája, faluja évszázadainak históriája, belehelyezve egy tágabb történelmi keretbe, tanulságos lesz nemcsak a község és környéke mai lakosai számára, hanem a jövő nemzedékek is haszonnal olvashatják majd. Lényegében a 13. század közepétől kíséri figyelemmel Oroszka község történetét egészen a 20. század derekáig. A szöveg olvasmányos, véleményem szerint érdekelni fogja nemcsak a helyi és környékbeli lakosokat, hanem általában a magyar olvasókat is.
Mayer Judit

Nagyra értékelem, hogy a szerző a község múltját, történelmi, kulturális, politikai és néprajzi hagyományait olyan összefüggő organikus egységben mutatja be, amely túllépi a helyi kereteket. Azáltal, hogy a szerző a falu szülötte, személyes tanúságtétele teszi a könyvet értékesebbé, érdekesebbé, autentikussá. Senkit nem sért, senkit sem bánt, hanem a történelmi adatok összességét alapul véve objektíven értékeli az eseményeket. Ez a helytörténeti munka valójában történelmi olvasókönyv is, amely nemcsak Oroszka község múltját tárja fel, hanem szélesebb történelmi és kulturális kontextusban is komoly hozadék.
Péter János író

A kiadvány a helyszínen árkedvezménnyel megvásárolható.
Helyszín: Vámbéry Irodalmi Kávéház
Dom podnikatežov, Kukučínova ulica 459., Dunajksá Streda
vambery@vambery.sk

Támogatónk a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma / Ministerstvo Kultúry SR, a Nemzeti Kulturális Alap és a Szülőföld Alap
      
A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=542