Meghívó
Dátum: 2008. november 04. kedd, 09:07
Rovat: Híreink


Kedves Barátunk,  
a Lilium Aurum Kiadó, a Vámbéry Polgári Társulás és
a Nap Kiadó tisztelettel meghívja Önt és becses családját

a Zeman László 80. születésnapja alkalmából rendezett irodalmi estre, 2008. november 6-ára, 18 órára a dunaszerhahelyi Vámbéry Irodalmi Kávéházba.


Az esten a Lilium Aurum Kaidónál megjelent Emlékkönyv Zeman László 80. születésnapjára című kötetet Fazekas József szerkesztő, míg Zeman Lászlónak a Nap Kiadónál megjelent Visszalapozások című kötetét Simon Szabolcs nyelvész mutatja be.
Az est védnöke a Fórum Kisebbségkutató Intézet.Zeman László, a szlovákiai magyar tudományos élet kiemelkedő alakja, a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalmi Tanszékének tanára „évtizedeken át oktatta (nyelvre, stilisztikára, irodalomra) a pozsonyi egyetem magyar szakos hallgatóit, olyan mindvégig állhatatos és önmagához hű tartással, melyet a felületesek drákói szigorként, a hivatottak meg nem alkuvó igényességként érzékeltek – írja róla Rákos Péter, majd így folytatja: – Zeman tanár úr ablakából messzire látni: otthonos a magyar, a szlovák, a cseh tudományosságban és az azokon túliakban is... De a »sugárzó központ«, ahonnan ilyen messzire tekintget, kezdettől mindvégig szülővárosa, Eperjes, a háromnyelvű város, ahonnan gyökerestül sem lehetne őt kitépni. Igen, Eperjes, és persze tágabban az a keleti (vagy északkeleti) szűkebb pátria, amelyben benne foglaltatik Kassa és a Tátra, Sáros és Szepes: ezeknek tanúja és tudója, enyésző szellemüknek borongó krónikása. Pótolhatatlan színe szellemi életünknek, ha úgy tetszik: Kassától Prágáig.”
Ha tömören összegezzük eddigi életművét, akkor annak jellemzésére két szó a legalkalmasabb: az érték és a szolgálat. Munkásságának tengelyében a tudományos vagy irodalmi-esztétikai érték felmutatása áll. Zeman László évtizedeken át a szlovákiai magyar oktatásügyet szolgálta, tanárnemzedékek egész sorát nevelve fel. Szerényen, háttérben maradva, a széles nyilvánosság előtt ritkán megszólalva, de amikor megszólalt – szóban vagy írásban –, annak mindenkor súlya volt.


A szervezők az estet záró fogadáson mindenkit szeretettel várnak.

A kiadvány a helyszínen árkedvezménnyel megvásárolható.
Helyszín: Vámbéry Irodalmi Kávéház
Vállalkozók Háza, Kukučín utca 459 Dunaszerdahely
Bővebb információ: vambery@vambery.sk

Támogatónk a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap és a Szülőföld AlapA hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=533