Az ANIMA Társaság műfordítói szemináriuma
Dátum: 2007. november 26. hétfő, 13:47
Rovat: Híreink
2007. november 10–12. között Nagymegyeren, a Plauter Kúria épületében került sor a műfordítói szemináriumra.
Az ANIMA Társaság elsődleges célkitűzései közé tartozik lehetőségeket teremteni a nők számára, hogy szakmai továbbképzések, bemutatkozási alkalmak során felmutathassák művészi képességeiket, kiteljesíthessék életművüket.
A hétvégi, Világra nyíló ablak elnevezésű szeminárium most a műfordítók számára teremtett lehetőséget műhelybeszélgetésekre, tapasztalatcserére. Célja a műfordítás értékközvetítő szerepének hangsúlyozása, a közép-európai irodalmi művek kölcsönös recepciója lehetőségeinek számba vétele volt. A szombati nap során a résztvevők elsősorban a műfordítás és irodalom terén alkotó nők esélyeiről és lehetőségeiről beszélgettek, majd a szlovák–magyar műfordítás terén létező aktuális és hosszú távú ösztöndíj- és pályázati lehetőségek kérdéskörét vitatták meg. Szóba kerültek a hazai lehetőségek: a Slolia nyújtotta pályázati lehetőségek feltételei, műfordítói ösztöndíjak és alkotóházak igénybe vétele. A magyarországi lehetőségek, elsősorban a Füst Milán Fordítói Alapítvány, ösztöndíjak, a fordítóház igénybe vétele – amelyekről a Társaság fóruma, a www.animaportal.eu is tájékoztatást nyújt.
  A szépirodalmi fordítási gyakorlatokat követően vasárnap megvitatásra került a szakfordítás is. A résztvevők a műfordítások elhelyezésének, megjelentetésének lehetőségeiről is tájékozódtak.
Az ANIMA Társaság, az AB-ART Könyv- és Lapkiadó, az SZKC Központi Irodája, a Csemadok OV, a Posonium Társaság és magánszemélyek elhatározásából 2006. szeptember 22-én Mikola Anikó-díjat alapított, melyet évente egy, a művészeti életben tevékenykedő, humánus és közösségi értékeket képviselő, létrehozó nőknek ítél oda a kuratórium. Az első díjátadásra november 14-én került sor, Pozsonyban, a Zichy Palota emeleti dísztermében. Elsőként a felvidéki népzene egyik legismertebb előadója és szakavatott ismerője, Écsi Gyöngyi vehette át a díjat.
A Társaság legközelebb december 8-án, Kassán tart szakmai napot vers- és prózamondókat felkészítő pedagógusok számára a Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola épületében.
Nagy Erika

A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=226