Tárgyalás az együttműködésről
Dátum: 2006. július 01. szombat, 10:42
Rovat: Rólunk írták


Új Szó, 2006. 7. 5.

A CSEMADOK és a SzMÍT egyeztetése

Hodossy Gyula, a Szlovákiai Magyar Írók Társasásága (SzMÍT) és Hrubik Béla, a CSEMADOK országos elnöke a közelmúltban találkozott Dunaszerdahelyen, hogy feltérképezzék a két országos kulturális szervezet együttműködésének lehetőségeit.


A megbeszélésen szó esett egyebek mellett író-olvasó találkozók közös szervezéséről, a szlovákiai magyar irodalmi emlékhelyek kérdésköréről, a Fábry-hagyaték sorsáról, a szlovákiai magyar irodalomnak az országos kulturális fesztiválokon való népszerűsítéséről, valamint a SzMÍT-nek a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Versennyel kapcsolatos elképzeléseiről.
Hodossy Gyula felajánlotta a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának segítségét a CSEMADOK által szervezett, irodalommal kapcsolatos rendezvények szakmai előkészítésében. Hrubik Béla támogatta ezt a javaslatot, és elmondta, hogy szervezetük pozsonyi székházában szívesen helyet adna egy ősszel induló programsorozatnak, amelynek keretében a szlovákiai magyar írók munkásságával ismerkedhetnének meg az érdeklődők.
A szlovákiai magyar irodalmi emlékhelyek, emlékházak és emléktáblák ügyét illetően a két elnök egyetértett abban, hogy a már régebben létesített, de mára a feledés homályába merült helyszínek feltérképezése ugyanúgy szükséges, mint az újonnan kialakítandó ilyen létesítmények számbavétele. Az elképzelés szerint ezt az egész országra kiterjedő munkát egy szakmai bizottságnak kéne elvégeznie, és e tevékenység majdan megszülető eredményeit szükséges lenne könyvben is közzé tenni.
A hazai magyar tollforgatókat tömörítő társaság szeretné elérni, hogy az olyan nagy, országos rendezvények, mint a Gombaszögi Népművészeti Fesztivál, váljanak összművészeti fesztivállá, ahol évről-évre a szlovákiai magyar alkotók színe-java felvonul, és amelynek keretében könyvbemutatókra, dedikálásokra is sor kerülhet.
A Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Versennyel kapcsolatban Hodossy Gyula indítványozta, hogy annak előkészítésébe az Írótársaság is legyen bevonva, és hogy a versenyen az egyik előadott mű kötelezően kortárs szlovákiai magyar költő verse vagy prózája legyen. A SzMÍT elnöke azt is szeretné elérni, hogy a zsűri tagjai között az elődöntőktől egészen a döntőig a hazai magyar irodalom legjelesebb képviselői is mindig helyet kapjanak.
Az elnökök megbeszélésén elhangzott javaslatok elfogadásáról a két szervezet vezetése a közeljövőben hoz majd döntést.

(in)


A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=21