A Nyugat Plusz folyóirat és az Újnyugat Irodalmi Kör bemutatkozása
Dátum: 2014. december 08. hétfő, 15:10
Rovat: Rendezvények


November 5-én, Dunaszerdahelyen mutatkozott be a nyugat Plusz folyóirat és az Újnyugat Irodalmi kör, Szabó Zoltán Attila, Raffai Ferenc és Bolemant László közreműködésével. A szerkesztőkkel Nagy Erika beszélgetett.

Az „új” Nyugat 2010 óta él, és sok hányattatás után immár hivatalosan ismét újraindult a független szépirodalmi folyóirat. A Nyugat Plusz 2013. szeptember 20-án jelent meg, Tamási Áron születésnapja apropóján. Egyelőre – az óvatos tervezés okán – négyszáz példányban.

Sok víz lefolyt a Dunán 1941. augusztus 1. óta, mikor is visszavonták a Nyugat lapengedélyét. Hiába állt ott a Babits mellett tevékenykedő Illyés Gyula szerkesztőként, hiába kívánta az irodalmi élet a folytatást: Babits meghalt, a lapengedély az ő nevére szólt, a Nyugatnak vége lett. Az örökébe lépő Magyar Csillag a Nyugat szellemében készült, kitűnő lap lett, de mégsem Nyugat. A háború után aztán szó sem lehetett új Nyugatról, még Kelet Népéről sem, legfeljebb Csillagról. Amikor 1988-ban ismét mód nyílt lapot alapítani, senki nem vette a bátorságot, hogy egy irodalmi legenda címét kölcsönözze kiadványának. Inkább lett Hitel, Holmi, Liget, még rövid időre Új Idők is, aztán a kilencvenes évektől sok nemzedéki lap. Irodalmárkörökben a Nyugat felújításának szándéka is istentelenségnek hatott. Aztán jött 2008, a legfontosabbnak tartott XX. századi lap alapításának centenáriuma: kiállítások, rendezvények, felolvasások, emlékszámok, új tanulmányok, esszék. Bár voltak viták, hogy a lap melyik korszaka jelentősebb, abban - néhány kritikus hang ellenére - mindenki egyetértett, hogy a Nyugat vonzáskörébe került költők és írók a magyar irodalom egyik legizgalmasabb fejezetét hozták létre.

A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1648