Madách kiállítás
Dátum: 2014. március 27. csütörtök, 14:35
Rovat: Híreink


Befejeződött a Közös örökségünk: Madách elnevezésű magyar-szlovák együttműködési program, amelynek fő célja az alstósztregovai Madách-kastély és a csesztvei nemesi kúria felújítása volt. Március 26-án megnyílt a kastély új, állandó kiállítása. Madách Imre híres műve, Az ember tragédiája képi és gondolatvilágát középpontba állító Óh, hol vagyok, hol vannak álmaim című kiállítással teljessé válik az író korát, életét és munkásságát bemutató tárlatsorozat.

Az ünnepélyes eseményen Ivan Sečik, a szlovák kulturális minisztérium államtitkára mellett köszöntőt mondott Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára is, aki beszédében felidézte: Madách Imre ebben a kastélyban töltötte gyerekkorát, itt írta meg Az ember tragédiáját - amelyet 1860-ban éppen március 26-án fejezett be -, valamint sírja is a kastély parkjában található. 
Megjegyezte: reméli, hogy a most lezáruló együttműködés mintájául szolgál további magyar-szlovák közös programok megvalósítására. 
A rekonstrukció és az új kiállítás a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 1,7 millió eurós keretéből és a Szlovák Kulturális Minisztérium 100 000 eurós, az Emmi és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 10-10 millió, valamint a Bethlen Gábor Alap 900 000 forintos támogatásával valósult meg. 
Az új, állandó kiállítást Madách Imre 1864-ben bekövetkezett halálának 150. évfordulója alkalmából nyitották meg. 

A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1596