Zelenyák János könyvbemutatója
Dátum: 2013. május 16. csütörtök, 09:33
Rovat: Rendezvények


Május  3-án a Vámbéry Irodalmi Estek keretén belül Hodossy Gyula és Nagy Erika beszélgetett Zelenyák János könyvéről, a népes számú közönség előtt.  A katolikus pap Zelenyák korának legismertebb természetgyógyásza volt.

Hagyatékát képezi a 20. század természetgyógyászati irodalmának néhány kötete, amelyek közül a legértékesebb az 1925-ben kiadott A természetes gyógymód c. könyv, amely a lekéri pap-természetgyógyász több évtizedes tapasztalatainak összegzése. A jelenlegi a reprintre tervezett kiadás a mai kor ismereteinek és szempontjainak megfelelő rövidített kiadásként látta meg a napvilágot. A képekkel gazdagon illusztrált könyv hasznos segédeszközül szolgálhat az iskolák biológiaoktatása során is, valamint számos gyógynövényt latin illetve magyar megnevezését, hasznosságát tárgyalja.
Az előszóból:
"Útnak indítlak, szárnyra bocsájtlak sok évi gondolkodásom, búvárkodásom, törekvésem, tanulmányom szülöttjét, hogy hirtelen megjelenésed hasson az emlékre, megmozgassa a szíveket. Természetes gyógymód a neved, mert valóban a természetes erők tanulmányozásának és helyes alkalmazásának kedves szülöttje vagy. Nem kell félnek sem karvalyoktól, sem sasoktól, -nem tigrisek, oroszlánok, hiénák, -mert valamennyi a nagy természet szabad levegőjének, a napsugár, folyók, tavak kristályos vizeinek köszöni fejlődését és fennmaradását. És ennek a természetnek a bűvkörébe, az abban eddig kifürkészhetetlen gyógykörletébe, -melyet az állatvilág öntudatlanul, ösztönszerűleg használ fel saját falának fenntartására és amelytől nem tágít-, akarom bevezetni az ésszel megáldott érzéssel hevített és telített embert, mert ő vét legtöbbet életének egyetlen tényezője: az egészség ellen. 
Ő dobja nemtelen szenvedélyeinek zsákmányául legféltettebb kincsét - az egészséggel, az életet, mely csak egy. Az ember a saját egészségének, életének a legnagyobb ellensége...."


A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1505