Opus 2012/5
Dátum: 2013. január 14. hétfő, 14:19
Rovat: KönyvajánlóOPUS 20: Költészet minden mennyiségben
2012/5


Az idei ötödik szám bővelkedik versfordításokban és tanulmányokban a költészetről. Két külön blokk is a költészet és más műfajok, elméletek viszonyát vizsgálja. 
Versfordítások: Az első részben Tristan Tzara, Ion Vinea, Miroslav Válek és Ion Mureşan verseit olvashatják magyarul Balázs F. Attila, Merva Attila és Balázs Boróka tolmácsolásában.
A második, amely ( akárcsak a negyedik ) a blokk a Költészet és... címet viseli, három tanulmánnyal:  L. Varga Péter Költészet és médiumok. Adalékok a kortárs történeti narratíváihoz című tanulmánya után Csehy Zoltán a költészet és az opera kapcsolatáról ír            ( Drámai verspreparátumok – az operaszínpad mint a versértelmezés tere ), végül pedig Keserű Józseftől olvashatjuk a Költészet és térbeliség című tanulmányát, Gaston Bachelard filozófus A tér poetikája című művéről.
A két tanulmányblokk közé a Fikciók kerültek, köztük három prózával: Kötter Tamástól a Prága, Janković-Izsó Nórától a Kulcs, végül Mester Györgyitől a Kívánj valamit, ha mersz... című novellák olvashatóak.
A folytatásban a hálozatelméletet, a gasztronómiát és asztrofizikát állítják párhuzamba a költészettel,  név szerint Németh Zoltán: Költészet és nemiség. Hálózatelmélet és irodalomtörténet-írás; Benyovszky Krisztián: Költészet és gasztronómia; valamint H. Nagy Péter: Költészet és asztrofizika. Lélektől lélekig.
Végül, ahogy megszokhattuk Palimpszeszt, benne Vajda Barnabás tanulmánya A kommunista korszakbeli Dunaszerdahely mint járási központ címmel, majd Baka L. Patrik recenziója Felvidéki vagyok, vagy szlovákiai ? című Porpély Árpád, Simon Attila és Szarka László kötetről ( Múltunk itélőszék előtt – felmentenek valahova? ). A blokkot Szalay Zoltán                    A kormányzó könyvtára című kötetéről írt kritikával zárja Keserű József és Merva Attila         ( A szigetvilág ).
A lapszámot Pézman Andrea műveivel illusztráltuk, a képzőművészt Hushegyi Gábor mutatja be.
A címlapon és hátlapon 3D>html< (végtelen könyv) – részlet, maratás papíron, 20120, fotó: Marko Horban.
Az OPUS két melléklete közül a Peronban a Fiatal Írók Körének szerzői olvashatók, sorrendben: Angyal Sándor, Bolla Dávid Kopy, Gužák Klaudia, Haizok Melinda, Hajtman Kornél, Miklós Zoltán, Mucha Attila, Nagy Hajnal Csilla, Rajkovics Péter, Tóth Bettina, Vida Barbara és Vida Nikoletta. Összeállította: Csanda Gábor.
A másik melléklet a szeptemberi Litera-túra irodalmi rendezvényről tudósít illetve Zsűri-dillemák címmel megjelent Vida Gergely értékelése a 2012-es Pegazus Alkotópályázatról. Összeállította: Nagy Erika.
-tzs-


A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1428