Opus 2012/3
Dátum: 2012. szeptember 14. péntek, 11:11
Rovat: Könyvajánló


Megjelent az OPUS 2012/3-as száma!
2012. június 26. - 10:34  
Egy tökéletesnek látszó összeesküvés a címe Nyerges András regényrészletének, mely az új OPUS első hasábjain olvasható.


A Paranoia blokk további elbeszélésekkel és novellákkal folytatódik Fehér Lászlótól, Százdi Sztakó Zsolttól és Vasi Szabó Jánostól.
David Curzon és Vida Gergely versei zárják a blokkot, a líra átnyúlik a Horizontokba is Szászi Zoltán, Nyerges Gábor Ádám és Rácz Boglárka verseivel. Veres István Amplitúdó című novellájában zokniban zuhanyzik, Varga Imre pedig a ? – ben a börtön felé sétál.
A Hölgyválasz blokkban megtalálhatjuk Hegedűs Orsolya A hard fantasy gyökerei témában írt, illetve Sz. Molnár Szilvia Gondolatok a Bujdosó-életmű recepciótörténetéről szóló tanulmányát. Borbély Szilárd Halotti pompa c. kötetében A lírai hagyományok újraírását tanulmányozza Farkas Márta, a szerzővel V. Mihályi Anikó készített interjút.
Végezetül Palimpszeszt jelentkezik négy kritikával, köztük Tóth Krisztina tavaly megjelent Pixel c. kötetéről Balogh-Auer Zitától, Joyce Carol Oates 2010-ben megjelent kisregényéről Simon Mónikától, a Hagyománytör(tén)és 2011-ben  tanulmánykötetről Hegedűs Norberttől és Baka L. Patrik kritikája Simon Attila Küzdelem a városért c. kismonográfiájáról.
Brutovszky Gabriella egy ismertetőt közöl Gyöngyösi István Parnasszusa: Csetnek címmel.
A lapszámot Mayer Éva grafikusművész illusztrációi díszítik, a címlapon Réteghiány, avagy korlátok a fejedben vannak c. műve látható.
Az OPUS egyik mellékletében a tavasszal megrendezett text-túra Dobry Judit, Gužák Klaudia, N. Juhász Tamás, Konc Csilla, Rajkovics Péter és Vörös Gergely műfordításai szerepelnek Miroslav Válektől és Vladimír Ballatól.
A másik mellékletben beszámolókat olvashatunk Nagy Erikától a Szlovákiai magyar képzőművészek arcképcsarnokának bemutatójáról, a 18. Gyurcsó István Emléknapról, az Ambroozia internetes folyóiratról és az AmbrooBook e-book könyvkiadóról, a Magyar Írószövetség vendégeskedéséről, a Diószegen megrendezett irodalmi szimpóziumról és a Talamon - és Forbáth díjátadóról valamint az Opus - kerekasztal beszélgetésről Tőzsér Árpaddal illetve Rajkocsi Péter beszámolóját a tavaszi Text-túráról, mindez sok-sok képpel illusztrálva.
Az új OPUS előfizetők ajándékba kapják a Hagyománytör(tén)és – Vita a ,,szlovákiai magyar” líra értelmezhetőségéről c. tanulmánykötetet. Az éves előfizetés ára 17 euró (postaköltséggel együtt).
(-)


A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1353