Örkény-pályázat
Dátum: 2012. július 02. hétfő, 08:59
Rovat: Híreink


100 éve született Örkény István, a magyar irodalom egyik legjelentősebb próza- és drámaírója, aki groteszk, sőt, olykor egyenesen abszurdba hajló írásmódjával teljesen egyéni hangot képvisel a XX. századi irodalomban. A pozsonyi Comenius Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke ez alkalomból irodalmi pályázatot hirdet középiskolások és egyetemisták számára, melynek célja, hogy elősegítse Örkény művészetének mélyebb megismerését, hogy kreatív módon fejlessze a diákok és hallgatók íráskészségét, illetve, hogy teret adjon irodalmi ambícióik kibontakoztatásának. A pályázat fővédnöke az író özvegye, Radnóti Zsuzsa. A rendezvény propagálásába és a pályázat szakmai lebonyolításába a Szlovákiai Magyar Írók Társasága is bekapcsolódik. 

A pályázati feladat a következő:

minden pályázó egy vagy több, Örkény egyperces novelláit megidéző írásművel (egyperces novellával) nevezhet, melynek terjedelme nem haladhatja meg a leghosszabb Örkény-egypercesét. Tematikus megkötöttség nincs.

Az irodalmi pályázathoz irodalomtudományi is társul: várjuk az Örkény-egypercesek értelmezésével, méltatásával, elemzésével foglalkozó (alternatív) tudományos dolgozatokat is. Ezek terjedelme illeszkedjék az egypercesek terjedelméhez.

Várunk továbbá minden egyéb multimediális vagy más művészeti ágba tartozó Örkény-hommage-t is (fotómontázs, sms, talált tárgy, hang- vagy képzőművészeti installáció, filmetűd, színpadi jelenet, festmény, grafika stb.).

Beküldési határidő: 2012. november 15.
A beküldött pályaműveket írókból, irodalomtörténészekből álló rangos szakmai zsűri bírálja majd el. A díjátadóra előreláthatólag a tanszék évzáró rendezvényén, Mikulás táján kerülne sor ünnepélyes keretek között, hagyományosan az MKKI könyvtártermében. A legjobb munkák egy irodalmi összeállítás, illetve egy minikonferencia (vagy/és kamarakiállítás) keretein belül kerülnek bemutatásra a díjátadón. 

A pályaműveket a következő címre várjuk:

Filozofická Fakulta Univerzity Komenského – FF UK Kmjl
Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék – Katedra maď. jazyka a literatúry
Gondová 2. Bratislava 814 99. 
Illetve a  kmjl@fphil.uniba.sk címre.
A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1335