VII. Országos népmese-konferencia
Dátum: 2011. szeptember 08. csütörtök, 09:17
Rovat: Híreink


A Magyar Olvasástársaság immár hetedik alkalommal rendezi meg országosan A népmese napját Benedek Elek születésnapja tiszteletére szeptember végén. Az idei rendezvény 2011. szeptember 23-24-én Egerben lesz, társszervezői egri intézmények: Bródy Sándor Városi és Megyei Könyvtár, Eszterházy Károly Főiskola, Benedek Elek Óvoda, támogató az Egri Kulturális és Művészeti Központ.
A konferencia fővédnöke: Jankovics Marcell


„Az olvasás világában segítő, tanító táltosunkként repítenek a népmesék. A kisgyermekkorban hallott, majd egyre jobban megismert mesék a későbbi sikeres próbatételek zálogai. Így adnak az anyák hamuba sült pogácsát, s az apák felszerszámozott lovat gyerekeiknek!"
(A népmese napja 2011 - Felhívás)
„A népmese az olvasás táltos lova" címmel idén a korai olvasásfejlesztést választotta témájául a konferencia. Az első napon olvasóvá nevelésről, gyermeki meseértelmezésről, szülői háttérről, mesekönyvek kiadásáról és a mesével való mindennapi életről beszél irodalmár, könyvtáros, pedagógus, néprajzkutató, pszichológus, szerkesztő, intézményvezető. A programot változatos mesemondások és zenélések, kiállításmegnyitó, fogadás és Mesekocsma színesíti.
A második napon a mesélés gyakorlati változatai fonódnak össze, szakmai vitára bocsátva a szóbeli mesélés és a felolvasás lehetőségeit. Óvodai demonstráció és városnézés teszi teljessé ezt a napot.
A népmese napja részletes programja
A Magyar Olvasástársaság (HUNRA - http://www.hunra.hu) célja az olvasás és az írásbeliség színvonalának emelése. Ennek érdekében rendszeresen rendez szakmai konferenciákat, szervez továbbképzéseket, nyújt szakértői támogatást magánszemélyeknek, közösségeknek, intézményeknek. Tagjai könyvtárosok, tanárok, olvasáskutatók, pszichológusok, orvosok, szülők, írók, szerkesztők, nyelvészek, gyógypedagógusok, szociológusok, diákok és érdeklődő magánszemélyek. A népmese napja rendezvényéhez 2005 óta 100-nál több intézmény és szervezet csatlakozik évente saját szervezésű programokkal országhatáron belülről és túlról. Csatlakoznia a nepmesenapja@gmail.com címen lehet a tervezett rendezvény rövid leírásával.

Szervezők:
Kovács Marianna
Tel: 06-20-577-1177
Magyar Olvasástársaság tanácstag
Százhalombatta, Hamvas Béla Városi Könyvtár - igazgatóhelyettes, gyermekkönyvtáros, mesemondó
kmarianna@mail.battanet.hu

Stiblár Erika
Tel: 06-20-562-1639
Magyar Olvasástársaság tanácstag
Veresegyházi Kistérségi Pedagógiai Szakszolgálat - pszichológus
stiblarerka@gmail.com


A hír tulajdonosa: SZLOVÁKIAI MAGYAR ÍRÓK TÁRSASÁGA
http://www.szmit.sk

A hír webcíme:
http://www.szmit.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=1188